Народні депутати ухвалили законопроєкт №4460-д, який лише вчора зареєстрували у Верховній Раді. ЗА — 289 голосів.

Так депутати фактично підписалися під своїм небажанням нести справедливе покарання за брехню в деклараціях та приховування свого майна. І назвали це єдиним можливим компромісом.

Що ж ухвалили депутати?

  • верхній поріг недостовірного декларування підвищується. Тобто тепер депутатів каратимуть тільки за надвисокі приховування. За брехню в деклараціях на суму 1 135 000 – 9 080 000 грн (500 – 4 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб) чекає штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи до від 150 до 240 год., позбавлення права займати певні посади до 3 років;
  • до брехні у понад 9 080 000 грн додається підвищення штрафу від 51 до 85 тис. грн і санкція у вигляді обмеження волі до 2 років. Тобто, майже санаторій, а не тюрма. При цьому позбавлення волі не передбачається нікому за жодних обставин. Це суцільно суперечить рекомендаціям ТІ Україна  і лише сприятиме приховуванню статків чиновників;
  • депутати не внесли нові статті до переліку корупційних кримінальних правопорушень, закріплених у Кримінальному кодексі.

Таким чином збільшується потенційна кількість чиновників, які можуть уникнути покарання за умисну брехню в деклараціях чи взагалі їх неподання. А верхня межа покарання за приховування надвисоких статків є такою, що її цілком зможе пережити будь-який посадовець, зберігши і своє потенційно нелегальне майно, і свою посаду.

ТІ Україна переконана, що таке рішення повністю знищить ефективність е-декларування як засобу запобігання корупції та лише поглибить проблеми, які вже має наша країна. Адже депутати фактично “врятували” себе та інших чиновників від відповідальності за власну брехню і злочини, наслідки яких відчуває на собі кожен українець.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(309) "ТІ Україна переконана, що таке рішення повністю знищить ефективність е-декларування як засобу запобігання корупції та лише поглибить проблеми, які вже має наша країна. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

ТІ Україна переконана, що таке рішення повністю знищить ефективність е-декларування як засобу запобігання корупції та лише поглибить проблеми, які вже має наша країна.