Верховна Рада повернула НАЗК повноваження щодо запобігання корупції та перевірки декларацій чиновників.

Парламент підтримав законопроєкти 4470 та 4471: за перший проголосували 300 нардепів, а за другий — 321.

Що ж змінилося?

У вказаних змінах в закон визначено, як саме НАЗК буде проводити моніторинг способу життя та перевірку декларацій суддів та суддів КСУ. Також в ухвалених документах детально прописано процедуру складання протоколу про адміністративні порушення суддів та суддів КСУ. 

Детальніше про ці зміни розповідаємо в нашій інфографіці.

ТІ Україна переконана, що таке рішення народних депутатів — це перший реальний і дієвий крок до виходу України з конституційної кризи. Ухвалені зміни цілком враховують рішення Конституційного Суду та думку Венеціанської комісії, при цьому не обмежуючи незалежність НАЗК чи судової влади.

Крім того, прийняття цих законів допоможе Національному Агентству з питань запобігання корупції ефективно розпочати перевірку декларацій у 2021 році, що є необхідною складовою запобігання корупції. 

Про переваги вказаних документів ми розповідали в нашому юридичному аналізі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(283) "Ухвалені зміни цілком враховують рішення Конституційного Суду та думку Венеціанської комісії, при цьому не обмежуючи незалежність НАЗК чи судової влади." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Ухвалені зміни цілком враховують рішення Конституційного Суду та думку Венеціанської комісії, при цьому не обмежуючи незалежність НАЗК чи судової влади.