2 квітня вся Київська область була звільнена від російських окупантів. З початку війни Ірпінь, Буча та Гостомель взяли на себе численні удари армії РФ. Після відбиття російських військ ми побачили жахливі наслідки: на Київщині зруйновані вулиці, вбитих людей, зі зв’язаними кінцівками, згвалтованих, розстріляних, а в братській могилі поховано приблизно 280 загиблих. 

Світ шокований, висловлює слова підтримки, деякі країни готують нову хвилю санкцій. Як світові лідери відреагували на геноцид українського народу і чого очікувати від іноземних держав?

США

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що «знімки з Бучі — це удар під дих. До російської агресії ми говорили, що вони, ймовірно, будуть чинити звірства. З моменту агресії російські війська скоїли воєнні злочини, і ми працюємо над тим, щоб задокументувати це, щоб надати інформацію відповідним установам та організаціям, за це має бути відповідальність. Але найголовніше, що ми не повинні бути байдужими до цього. Ми не повинні це нормалізувати». Блінкен додав, що США посилять чинні санкції і додадуть нові.

НАТО

Генеральний секретар Йен Столтенберг сказав, що такої жорстокості проти мирного населення не бачили в Європі десятиліттями». Столтенберг додав, що важливо, аби Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідувати воєнні злочини в Україні, щоб винуватці були притягнуті до відповідальності.

Європейський Союз

Президент Європейської ради Шарль Мішель шокований звірствами російської армії. Він пообіцяв додаткові санкції, а також закцентував, що ЄС допомагає Україні збирати докази для переслідування росії в міжнародних судах.

Велика Британія

Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що напад на цивільних українців у Бучі та Ірпені — це черговий доказ, що путін і російська армія вчиняють воєнні злочини в Україні. Він сказав, що «зробить усе, щоб заморити голодом військову машину путіна». Також Джонсон додав, що Велика Британія посилить санкції та військову підтримку України, але без подробиць.

Німеччина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв ініціювати додаткові санкції проти росії і озброєння для України. Він також закликав надати доступ міжнародним організаціям до постраждалих територій, щоб самостійно документувати злочини.

А от міністр фінансів Крістін Лінднер стверджував, що знімки з Бучі доводять злочинність війни проти України, тому варто було б посилити санкції проти путіна. Але відхилив ідею ембарго Європейського Союзу на імпорт російського газу: «Ми повинні планувати жорсткі санкції, але газ не можна замінити в короткостроковій перспективі. Ми завдамо більше шкоди собі, ніж їм [росії]».

Міністерка закордонних справ Анналена Бербок вважає, що «нестримне насильство путіна знищує невинні сім’ї і не знає меж. Винні у цих воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності».

Франція

Президент Еммануель Макрон зявив готовність до впровадження нових санкцій: «Є дуже чіткі ознаки, які вказують на воєнні злочини. Відповідальність за вбивства у Бучі несе російська армія. Те, що трапилося, потребує нового раунду санкцій»

Польща

Президент Анджей Дуда закликав західних союзників надати Україні більше зброї. Також він заявив, що кадри з Київщини  спростовують думку про пошук будь-яких компромісів і всі злочинці мають понести відповідальність. 

Італія

Міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо запевнив, що Італія готова запроваджувати санкції після звірств у передмісті Києва і не ветуватиме ембарго російського газу. 

Канада

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо засудив вбивства мирних жителів в Україні, заявивши, що росію треба притягнути до відповідальності.

Японія

Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда зазначив, що напад на цивільне населення порушує міжнародне право та створює гуманітарні проблеми. Він сказав, що Японія буде співпрацювати з міжнародним співтовариством для подальших санкцій проти росії.

Крім співчуття і жалю, крім поширення правди і публічного осуду режиму путіна та звірств окупантів, Україна потребує рішучих дій від держав і союзів. 

У відповідь на ці воєнні злочини закликаємо посилити санкції проти росії, зокрема:

  • запровадити повне ембарго на нафту, газ і вугілля;
  • закрити всі порти для російських суден і товарів;
  • відключити ВСІ російські банки від SWIFT.

Не можна зволікати і чекати нових нелюдських знущань над українцями!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(275) "Крім співчуття і жалю, крім поширення правди і публічного осуду режиму путіна та звірств окупантів, Україна потребує рішучих дій від держав і союзів. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Крім співчуття і жалю, крім поширення правди і публічного осуду режиму путіна та звірств окупантів, Україна потребує рішучих дій від держав і союзів.