Внаслідок війни понад 70% малого та середнього бізнесу повністю або частково припинили роботу в Україні. При цьому, приблизно третина підприємців все ж планує відновити діяльність. 

На жаль, чимало підприємств опинилися в гарячих точках, де відбуваються активні бойові дії, тому для них гостро стоїть проблема релокації в безпечні регіони України. У цей складний період дуже важливо, щоб представники бізнесу працювали і реанімували економіку, адже це основа для підтримки обороноздатності країни.

Ось декілька порад, якщо ви плануєте евакуювати ваш бізнес:

1. Пошук приміщення для офісу або виробництва

Сучасний бізнес-центр у Львові площею понад 4 500 м2, промислова будівля у Чернівцях площею 26 000 м2, офісне приміщення площею 142 м² у центрі Кам’янець-Подільського — це та інше майно будь-якої площі та призначення можна придбати або орендувати для релокації бізнесу в системі Prozorro.Продажі. Вона продовжує працювати та проводити онлайн-аукціони в умовах воєнного стану.

Окрім нерухомості, в системі Prozorro.Продажі можна придбати транспорт, офісну техніку, обладнання тощо.

2. Перевезення працівників та обладнання

Якщо у вас немає можливості самостійно перевезти обладнання та працівників, евакуювати бізнес допоможе держава.  Для цього уряд запустив  спеціальну програму. Скористатися нею може будь-яке підприємство у зоні ризику або ведення бойових дій. 

Для участі необхідно залишити заявку. У ній треба надати інформацію про підприємство, його спеціалізацію, працівників та потреби на місці релокації (приміщення, ресурси та сировина для виробництва).

Мінекономіки збирає і обробляє всі заявки, визначає їхню пріоритетність. Першими допомогу отримають стратегічно важливі підприємства, зокрема ті, які виробляють товари першої необхідності для цивільного населення і військових.

Коли заявку підтвердять, держава безкоштовно допоможе переїхати в нове місце, знайти площі для розміщення виробництва, а також розселити персонал і відшукати нових співробітників.

3. Організація трудових відносин

Слід пам’ятати, що перевести працівника на роботу в іншу місцевість можна винятково за його згоди. Це потрібно оформити відповідним наказом. За умови переїзду працівнику потрібно виплатити:

  • вартість проїзду; 
  • витрати на перевезення майна; 
  • добові за час перебування в дорозі; 
  • одноразову допомогу на самого працівника і кожного члена сім’ї, який переїжджає

Крім цього, закон гарантує виплату заробітної плати за дні збору в дорогу і влаштування на новому місці (не більше 6 днів), а також час перебування в дорозі.

Також на час дії воєнного стану працівника можна перевести на іншу роботу, навіть без його згоди. Однак лише в тому випадку, якщо це треба для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, або ж, якщо виникли інші обставини, що  загрожують  життю. 

Ще одна важлива умова — нова робота не має бути протипоказана працівнику за станом здоров’я. Рівень оплати за неї повинен бути не нижчий, ніж середня зарплата на попередній роботі.

Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон, який встановлює нові правила організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Зокрема релокованим підприємствам дозволили укладати з новими працівниками строкові трудові договори на час дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Також згідно із законом на період воєнного стану: 

–   тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 60 годин на тиждень;

–   час початку і закінчення щоденної роботи визначається роботодавцем;

–   скасовується заборона працювати у вихідні дні та їх перенесення;

–   скасовуються святкові та неробочі дні;

– роботодавці повинні виплачувати заробітну плату, але вони не несуть відповідальність за затримку внаслідок бойових дій або захоплення підприємства чи інших форс-мажорних обставин. Строк виплати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

4. Податки

Верховна Рада ухвалила низку змін для підтримки українського бізнесу в умовах війни. 

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до скасування воєнного стану:

  • ФОП-«спрощенці» першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок;
  • великі підприємства з розміром доходу до 10 млрд грн незалежно від кількості працівників можуть зареєструватися платниками ЄП третьої групи. Це не стосується бізнесів, діяльність яких пов’язана з підакцизними товарами, гральним бізнесом, обміном валют, видобутком і реалізацією корисних копалин, банків, страхових компаній, нерезидентів та інших;
  • відсоткова ставка єдиного податку для платників ЄП третьої групи може бути встановлена в розмірі 2% доходу. 

Важливо: щоб з 1 квітня 2022 року тимчасово перейти з 5 на 2% ЄП, треба до 31 березня подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Там у рядку 5.1.1. потрібно зазначити зменшену ставку — 2%. Це можна зробити через електронний кабінет платника податків. Сплата єдиного податку такими платниками здійснюватиметься щомісячно, а подання звітності — щоквартально. 

На період воєнного стану платники ЄП третьої групи зі зменшеною ставкою звільняються від нарахування та сплати ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг на території України. Підприємці, які втратили склади, виробництва чи магазини внаслідок бойових дій, не платитимуть ПДВ зі знищеного товару. Також не треба буде платити ПДВ з товарів, які передали на потреби оборони.

Крім того, з 1 березня 2022 року та протягом 12 місяців після скасування воєнного стану ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе. При цьому, страховий стаж за період несплати нараховувати не будуть. «Спрощенцям» другої та третьої груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені з коштів держбюджету.

Також на період воєнного стану: 

  • не нараховується та не сплачується податок на нежитлову нерухомість, земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності, що розташовані в зонах бойових дій та тимчасово окупованих територіях;
  • підприємці можуть використовувати банківські рахунки без взяття їх на облік у податковому органі;
  • скасовуються та зупиняються податкові перевірки (окрім фактичних та камеральних перевірок з питань відшкодування ПДВ), запроваджено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Свої перевірки також скасувала Державна служба України з питань праці;
  • зупиняється перебіг всіх строків, визначених Податковим кодексом;
  • платник звільняється від відповідальності за порушення податкового законодавства, якщо він не мав змоги своєчасно виконати податковий обов’язок. Проте він повинен виконати його протягом трьох місяців після скасування воєнного стану.

В умовах війни підприємці можуть  самостійно обирати — сплачувати окремі податки чи ні. Тому якщо ваше підприємство отримує дохід та має змогу підтримувати економіку країни — робіть це!

Як ще держава допомагає бізнесу?

  • Кабінет Міністрів запустив програму компенсації для підприємців, які беруть на роботу внутрішньо переміщених осіб. Згідно з нею роботодавцю з держбюджету щомісяця виплачують 6500 грн за кожного найманого вимушеного переселенця. Таку компенсацію витрат на оплату праці можна отримувати не довше двох місяців з дня працевлаштування особи, у період воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування.

Отримати кошти можливо за таких умов:

  • роботодавець перебуває на обліку платників ЄСВ та подав податкову звітність за 2021 рік;
  • зарплата працівника не нижча розміру мінімальної заробітної плати.

Щоб отримати компенсацію, вам потрібно подати відповідну заяву у місцевому центрі зайнятості в паперовій формі, або через портал Дія — в електронній.

  • У рамках програми єПідтримка ФОП може отримати одноразово допомогу в розмірі 6500 гривень, якщо він перебуває на обліку платників ЄСВ та подав податкову звітність за 2021 рік. Отримати допомогу можна через мобільний додаток Порталу Дія, надіславши заявку до 31 березня 2022 року.
  • Уряд розширив програму кредитування “5-7-9”. Будь-яка українська компанія (де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50% є українці) протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення може отримати кредит під 0% на строк до 5 років. Після скасування воєнного стану кредитна ставка становитиме 5%. Максимальну суму кредиту збільшили до 60 млн грн.
  • Дерегуляція господарської діяльності. Кабмін на період воєнного стану скасував необхідність отримувати дозвільні документи в багатьох сферах бізнесу — це освіта, медична та ветеринарна практики, посередництво у працевлаштуванні за кордоном, охоронна діяльність, перероблення побутових відходів тощо.
  • Місцева влада не стоїть осторонь та допомагає бізнесу. Наприклад, у Львові закладам громадського харчування, які знаходяться в приміщеннях комунальної власності, повністю або частково не нараховується орендна плата. Також бізнес у місті звільнили  від плати за користування рекламоносіями. В усіх регіонах заходу України створюють контактні центри для комунікації з підприємцями, які хочуть перенести виробництво. Їм допомагають з пошуком приміщень, складів для запуску бізнесу. Більше регіональних програм підтримки бізнесу можна знайти за посиланням.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(187) "Якщо ваше підприємство отримує дохід та має змогу підтримувати економіку країни — сплачуйте податки!" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Якщо ваше підприємство отримує дохід та має змогу підтримувати економіку країни — сплачуйте податки!