Під час оборони України від російської агресії особливої ваги набуває питання захисту даних, що мають критичне значення для нашої держави.

Таким чином, 15 березня Верховна Рада підтримала законопроєкт № 7152, який дозволяє під час війни створювати резервні копії державних інформаційних ресурсів, зокрема й публічних реєстрів, та розміщувати їх за межами України. До прикладу, серед них можуть бути:

– Єдиний державний реєстр декларацій;

– Державний земельний кадастр;

– Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

– Реєстр будівель та споруд;

– Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;

– Єдиний державний демографічний реєстр та ін

Дані зберігатимуться на окремих фізичних носіях в дипломатичних установах України або на хмарних ресурсах за кордоном на період дії воєнного стану в Україні та ще 6 місяців після його припинення чи скасування.

Разом з тим, забороняється розміщення таких копій на тимчасово окупованих територіях України, державі-агресорі, державах, до яких застосовано санкції чи які входять до воєнних і митних союзів з ними (Білорусь, Вірменія, Таджикистан та інші).

Зазначимо, що 12 березня Кабінет Міністрів у Постанові № 263 вже дозволив органам державної та місцевої влади розміщувати свої інформаційно-комунікаційні системи на хмарних сховищах за межами України.