20 серпня Кабінет Міністрів своїм розпорядженням призначив першого директора Бюро економічної безпеки. Ним став Вадим Мельник, який очолює Державну фіскальну службу.  

ТІ Україна вважає, що таке призначення та сам хід конкурсу суперечать загальній ідеї створення БЕБ.

Бюро економічної безпеки України (БЕБ) задумувалося як орган, який має започаткувати новий рівень довіри між бізнесом та державою, а також закласти підвалини нових стандартів з протидії правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави. Чи можливо реалізувати настільки амбітні цілі, якщо вже до першого Директора новоствореного органу виникають запитання щодо доброчесності, професійних та морально-етичних якостей? 

Створенню Бюро економічної безпеки України передували дві основні причини. Перша — українські проблеми в податковій міліції, НПУ, СБУ, які раніше «займалися» економічними порушеннями. Тиск і блокування роботи підприємств, корупційні оборудки дуже часто «йшли пліч-о-пліч» з роботою цих органів з бізнесом, на чому наголошували підприємці, адвокати, експерти і навіть прокурорський корпус. Друга причина — зобов’язання нашої країни перед Міжнародним валютним фондом щодо консолідації повноважень з розслідування економічних злочинів в єдиний слідчий орган.

І хоча комісія з відбору директора Бюро спромоглася у дуже стислі терміни визначитися з переможцями, заявлені в правилах конкурсу теми доброчесності та професійності майже не порушувалися під час етапу співбесід. Так, до всіх трьох фіналістів, рекомендованих для розгляду КМУ, у громадськості були запитання щодо доброчесності та сумніви щодо можливості відмовитись від «старих правил» і будувати якісно новий орган. Однак на співбесідах члени комісії такі запитання кандидатам не ставили.

Наприклад, новопризначеного Вадима Мельника не питали про його «провали» при керівництві ДФС. Зокрема, на співбесіді так і не порушили теми про тіньові ринки палива, алкоголю, імітацію боротьби з конверт-центрами, в чому Мельника звинувачують народні депутати. Не спитали й про те, чому його постійно критикують на профільному комітеті ВРУ. І не поцікавилися його невідповідностями в деклараціях, зокрема, тим, як 2016 році йому вдалося придбати квартиру площею 74 м2 в Ірпені всього за 10,5 тис. доларів.

Таким чином, конкурс з обрання Директора Бюро економічної безпеки показав, що українські можновладці не готові чесно та незалежно обирати керівників органів, а робота БЕБ уже розпочнеться за умови недовіри до його очільника. 

При організації відборів на керівні посади в держорганах участь незалежних експертів у комісіях створює систему стримань і противаг, яка дозволяє обрати справді кваліфікованого та доброчесного кандидата. Тому при підготовці таких конкурсів варто користуватися позитивними практиками попередніх відборів. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(393) "І хоча комісія з відбору директора Бюро спромоглася у дуже стислі терміни визначитися з переможцями, заявлені в правилах конкурсу теми доброчесності та професійності майже не порушувалися під час етапу співбесід." ["quote_author"]=> string(0) "" }

І хоча комісія з відбору директора Бюро спромоглася у дуже стислі терміни визначитися з переможцями, заявлені в правилах конкурсу теми доброчесності та професійності майже не порушувалися під час етапу співбесід.