26 лютого 2019 року Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу щодо незаконного збагачення. Це рішення значно послаблює антикорупційні зусилля країни, автоматично закриває 65 розслідувань та має прямий вплив на 4 справи проти високопосадовців, що уже перебувають у суді. Секретаріат організації Transparency International спільно з відділенням в Україні вважають, що таке подання Конституційного суду порушує міжнародні зобов’язання України, і закликають уряд країни вжити негайних заходів із виправлення ситуації.

«Таке рішення суду фактично дає держслужбовцям можливість легалізувати статки, що вірогідно були набуті злочинним шляхом, і не боятися кримінального переслідування, – зазначає Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна. – Окрім того, сенс електронного декларування посадовців, що було успішно запроваджене в процесі антикорупційної реформи, тепер зникне через відсутність кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Так само втратять сенс законодавчі норми щодо зумисного декларування неправдивої інформації, оскільки не буде необхідності приховувати статки».

Згідно з українським законодавством, рішення Конституційного суду є обов’язковим, остаточним і не може бути оскаржене. На думку суду, стаття порушувала презумпцію невинуватості і право на відмову свідчити проти себе. Transparency International Ukraine проаналізувала статтю 368-2 та рішення суду і довела, що стаття насправді не покладала тягар доведення невинуватості на особу. Тягар доведення лежить на стороні обвинувачення. Ця норма не зобов’язувала державного службовця доводити правомірність набутих статків, але надавала звинуваченим особам можливість підтвердити їхнє законне джерело.

Уряд України має взяти відповідальність за ті справи, які слідчі, прокурори та судді будуть вимушені закрити через це подання. Навіть якщо буде прийнято новий закон про незаконне збагачення, він не матиме зворотної сили, а отже всі справи, що було закрито внаслідок подання, наново відкрити буде неможливо і корупціонери уникнуть покарання.

На думку Національного антикорупційного бюро України, це політично вмотивоване рішення суду завдасть серйозної шкоди їхнім поточним розслідуванням.

«Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не буде вирішено і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними, – повідомила Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International. – Справи чиновників, звинувачених у корупції, необхідно розслідувати, а верховенство права має бути відновлено. Якщо рішення знайдено не буде, є всі шанси, що безвізовий режим з Європейським Союзом та фінансова допомога МВФ будуть заморожені, а це в свою чергу загрожуватиме економічному розвитку країни».

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(353) "Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не буде вирішено і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними" ["quote_author"]=> string(98) "Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International" }

Якщо системні законодавчі проблеми в Україні не буде вирішено і справи про незаконне збагачення залишаться без розгляду, значна кількість антикорупційних досягнень в державі стануть марними

Делія Феррейра Рубіо, голова правління Transparency International