Журналісти програми розслідувань BBC Panorama знайшли у Лондоні вісім об’єктів нерухомості, які придбали за посередництвом офшорної корпорації Rubicon Group (зареєстрована на Британських Віргінських островах). Цю корпорацію пов’язують з так званою “Одеською нафтовою мафією”, розслідування щодо якої проводили італійські правоохоронці. Документи архіву “Paradise papers”, які є в розпорядженні журналістів британської телекомпанії, вказують на те, що низка компаній Rubicon Group перебувала під контролем мера Одеси Геннадія Труханова.

Transparency International закликає Національну агенцію з розслідування кримінальних справ у Великій Британії розслідувати походження коштів, за які було придбано лондонські активи цієї офшорної корпорації. Агенції слід вимагати у влади Британських Віргінських островів згоду на співпрацю задля встановлення імен справжніх власників компаній та згаданої вище нерухомості. А в разі необхідності –  застосувати норми закону “Ордери на статки нез’ясованого походження”.

Дункан Геймс, директор департаменту політики у Transparency International Велика Британія, заявив: “Це розслідування ілюструє, що Британські заморські території та Коронні володіння залишаються в центрі таємних фінансових систем, які допомагають окремим особам приховувати інформацію про них та їхні статки. Британські Віргінські острови та інші заморські території мають повністю співпрацювати в рамках розслідувань, які провадить Національна агенція з розслідування кримінальних справ”.

Матеріал BBC також проливає світло на професійних посередників у Великій Британії, що сприяють підставним компаніям. У справі Rubicon Group таку роль  відіграв один британський бухгалтер. Дункан Геймс з ТІ Велика Британія так прокоментував цей аспект: “Раз по раз ми спостерігаємо, як британські професіонали сприяють відмиванню підозрілих статків. Конкретно в цьому випадку ми бачимо, як одна особа створювала та продавала фіктивні компанії на користь групи із дуже темним минулим. Це демонструє слабкі сторони британського захисту проти відмивання грошей, що дозволяє незаконним коштам протікати крізь нашу фінансову систему.”

Transparency International на підставі викладених у розслідуванні фактів рекомендує:

1) Уряду Великої Британії негайно ухвалити закони, необхідні для створення реєстру, який фіксуватиме реальних власників заморських компаній, що використовуються для придбання британської власності.

2)   Уряд Великої Британії має закликати Британські заморські території та Коронні володіння негайно розкрити інформацію про власників компаній згідно зі стандартами Великої Британії.

3)   Уряд Великої Британії має заборонити агентам, що не зареєстровані в органах з протидії відмиванню брудних грошей у Великій Британії, виконувати нормативну діяльність у країні.

Нагадаємо, що Геннадій Труханов також є фігурантом одного з проваджень Національного антикорупційного бюро України. При тому, сам мер Одеси заперечує будь-які правопорушення зі свого боку.

Попередні розслідування Transparency International Велика Британія виявили на території королівства нерухомість вартістю 4,4 млрд фунтів стерлінгів, придбану за кошти сумнівного походження. Частина цих об’єктів вартістю 762 млн фунтів стерлінгів належить особам з України. По всій Англії та Уельсу існує понад 86 000 об’єктів власності, що належать компаніям, які зареєстровані в «анонімних гаванях», і з них майже 40 000 перебувають на території Лондона.

Розслідування вийде в ефір в телеканалу BBC One 23 квітня о 22-30 за київським часом