За версією слідства, у 2015 році бізнесмен Олексій Біленький звернувся до нардепа Іщенка з проханням посприяти організації схеми постачання метизної продукції до «Укрзалізниці» за вдвічі завищеними цінами. Іщенко погодився: консультував, радив і задіяв свої ділові зв’язки.

Він нібито звернувся до Бейліна, аби той вплинув на службових осіб ДП «Укрзалізничпостач». Службовці ДП мали забезпечити перемогу на торгах та укладення договору постачання метизної продукції за потрібною ціною. За результатами, вони допомогли визначеному ТОВ перемогти у торгах, після чого уклали угоду на постачання метизної продукції вдвічі дорожче. Внаслідок цього, за версією слідства, “УЗ” було завдано шкоди у розмірі понад 20 млн грн.

Помічник Іщенка ніби також долучився до вчинення злочину – виконував доручення нардепа щодо фінансів та консультував інших учасників схеми.

10 липня 2020 року відбулося підготовче судове засідання, де захисник подав заперечення на клопотання детектива щодо доступу до дзвінків та місця перебування Бейліна М. М. за останні три роки. Також захисник подав скаргу щодо проведення НСРД до того як Бейлін М. М. був оголошений підозрюваним, а також прохав знищити результати НСРД.

Сума матеріальної шкоди

Понад 20 млн грн.

Правова кваліфікація

–        ч. 5 ст. 27 ч.5 ст. 191, ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 15 ч. 5 ст.  КК України;

–        ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч.5 ст. 27 ч. 2 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України;

–        ч.5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України.

Іщенко В. О.,  Жога О. Т., Бейлін М. М.

Стадія розгляду

Підготовче провадження.