Глобальна мережа Transparency International, Transparency International Румунія та Transparency International Україна вітають уряд Румунії з відмовою від дії надзвичайних законів, які послаблюють боротьбу з корупцією, і вимагають втілення поточного антикорупційного законодавства у повному обсязі.

Румунський уряд повинен продемонструвати, що він не буде запроваджувати закони, які б надавали імунітет державним посадовим особам, а, навпаки, покладе усі зусилля та посилить дії націлені на протидію корупції.

«Сотні тисяч людей у Румунії зараз протестують. Увесь світ спостерігає за Румунією, Transparency International теж. Уряду не можна послаблювати боротьбу з корупцією. Корупція має бути покарана, разом з корумпованими державними службовцями та керівниками бізнесу. Жодні нові закони не повинні вводитися з метою впровадження корупційних лазівок», – вважає Хосе Угас, голова Transparency International.

«Румунський уряд повинен зосередити свої зусилля на протидії корупції, включаючи введення більш суворих стандартів корпоративної етики та виконання вже існуючого антикорупційного законодавства. Не можна послабити санкції щодо запобігання корупції та встановити будь-яку правову межу, яка допоможе корумпованим чиновникам або компаніям уникнути покарання. Це вводить людей в оману», – прокоментував Віктор Алістар, виконавчий директор Transparency International Румунія.

«Для нас події в Румунії багато в чому приклад. Приклад того, що антикорупційна боротьба це довгий та системний шлях, який дає результати з часом за умови активної роботи нових органів та суспільної уваги до цієї боротьби. Приклад того, що навіть при відстороненні понад 1250 корупціонерів, система все одно буде пручатися і тому потребує суспільного захисту. Тому ми солідаризуємося з колегами та суспільством Румунії у боротьбі проти корумпованої системи» – підкреслив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Сьогоднішні протести – це протести проти наказів, які були підписані пізно вночі та які мали б бути прийняті без урахувань норм відкритого обговорення і стандартів підзвітності. Відтепер, законодавчі акти будуть обговорюватися у парламенті.

На підставі спеціального закону, який і дотепер залишається незмінним, перевищення повноважень у державних установах є незаконним у Румунії. Ця норма відноситься до будь-якого зловживання, яке створює особисту вигоду для державних службовців.

Transparency International Румунія також закликає уряд підтвердити, що він не скоротить тюремне ув’язнення за ці злочини, і що будь-які обговорення цих законів в парламенті будуть оприлюднені.

Контакти для преси:
T: +49 30 34 38 20 666
E: [email protected]