Верховна Рада України призначила нового голову Фонду державного майна України. Ним став народний депутат від фракції “Голос” і секретар парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Рустем Умєров. За це у залі віддали 282 голоси.

Вперше за останні пів року інституція отримала постійного керівника, що очолить процеси прозорої приватизації та оренди у державі. Колишнього голову ФДМУ Дмитра Сенниченка звільнили ще у лютому. Відтоді його обов’язки виконувала Ольга Батова.

“У ці складні часи особливо важливо, щоб державним майном управляли ефективно. Під час війни підприємства мають бути надійним тилом: виконувати свої функції та наповнювати бюджет. Ми сподіваємося, що призначення постійного очільника ФДМУ означатиме більш послідовну та ефективну політику управління державним майном”, — пояснює заступник виконавчого директора ТІ Україна Іван Лахтіонов

Які виклики стоять перед новим очільником?

З початку повномасштабного вторгнення Фонд держмайна намагався якнайкраще реагувати на виклики. Зокрема, запустив разом з Урядом програму релокації бізнесів із зони ведення бойових дій у безпечні регіони України. Тож перед новим головою Фонду стоїть кілька важливих завдань.

Відновити малу приватизацію. Нещодавно парламент прийняв зміни до законодавства, які спрощують та пришвидшують процедури приватизації, а уряд адаптував до них порядок проведення аукціонів. Тому у Фонду держмайна знову є можливість виставляти на продаж збиткові та непрацюючі активи, що допоможе бізнесу відновити роботу та створить нові робочі місця. 

Також у відомстві повідомили про амбітні плани цьогоріч — забезпечити надходження від 600 млн до 1 млрд гривень до бюджету. Сподіваємося, що ФДМУ та його регіональні відділення будуть ініціювати приватизацію своїх активів не з меншим інтузіазмом, ніж до війни. Минулого року відомство прийняло рішення приватизувати понад 570 об’єктів державного майна. 

Продовжити ефективну оренду. Перезапуск оренди став суттєвою підтримкою для бізнесу, адже запропонував пільги для підприємців, що переїжджають у безпечніші регіони. У цій сфері Фонду важливо сконцентруватися на розширенні переліку об’єктів, що пропонуються до оренди, активізації укладення договорів та зменшенні заборгованості орендарів перед держбюджетом.

Ініціювати впровадження відповідальності за неефективне використання держмайна. Ще до великої війни в Україні балансоутримувачі часто не подавали інформацію про свої об’єкти, що підлягають приватизації або можуть бути передані в оренду. Зокрема про ті об’єкти, що вони не використовують та не пропонують для оренди або приватизації. Законопроєкт, що мав запровадити адміністративну відповідальність за це, так і не ухвалили. 

Завершити реформу системи оцінки майна. Раніше система оцінювання майна передбачала внесення інформації до Єдиної бази даних звітів про оцінку через посередників на платній основі. За внесення кожного такого звіту громадяни сплачували по 1800 грн. Ще у лютому 2020 року Фонд держмайна запустив в експлуатацію власний безкоштовний електронний Сервіс внесення інформації до Єдиної бази. На черзі — ліквідація застарілих практик оцінки нерухомості.

Продовжити реформу корпоративного управління. Діяльність Фонду й надалі повинна бути спрямована на підвищення рівня корпоративного управління у підпорядкованих Фонду суб’єктах господарювання до міжнародних практик та стандартів. Це сприятиме захисту прав інвесторів та розширенню можливостей залучення капіталу. Важливо також продовжити політику утворення наглядових рад, щоб підвищити прозорість та ефективність діяльності державних підприємств.

Комунікація з інвесторами. Спрощення процедур приватизації відчиняє двері для приватних інвестицій. Тому Фонду державного майна важливо налагодити ефективну комунікацію з потенційними покупцями та висвітлювати інформацію про вакантні активи і процес їхньої підготовки до продажу за прозорою і конкурентною процедурою.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(441) "Під час війни підприємства мають бути надійним тилом: виконувати свої функції та наповнювати бюджет. Ми сподіваємося, що призначення постійного очільника ФДМУ означатиме більш послідовну та ефективну політику управління державним майном." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Під час війни підприємства мають бути надійним тилом: виконувати свої функції та наповнювати бюджет. Ми сподіваємося, що призначення постійного очільника ФДМУ означатиме більш послідовну та ефективну політику управління державним майном.

Іван Лахтіонов