Припустимо, що НАБУ разом із CАП піймали на гарячому адвоката, який намагався домовитися із суддею про потрібний йому вирок. Слідство затримало фігурантів на місці та оголосило підозру. Що відбувається далі?

Але детективи з прокурорами володіють інформацією, що підозрюваний планує, наприклад, “ненароком” знищити/зіпсувати докази та залякувати свідків. Що має зробити слідство? Так, подати клопотання про запобіжний захід. У них на це є 72 години від моменту вручення підозри. Потім все — підозрюваний може гуляти 🙂

Розберемося, що це таке.

За законом, “запобіжка” — це обмеження, які накладає суд на підозрюваного. У нашому випадку — це Вищий антикорупційний суд. Саме він розглядає всі справи НАБУ та САП. 

Мета запобіжного заходу — забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов’язків. Повернемося до нашої вигаданої історії: ВАКС може запобігти”зникненню” підозрюваного чи впливу на свідків.

Важливо: запобіжні заходи обирає слідчий суддя (на досудовому розслідуванні) або суддя (після передачі обвинувального акту в суд) за наявності об’єктивних підстав. Суд переглядає це рішення кожні 60 днів.

При обранні запобіжного заходу суд прораховує такі ризики в можливих діях підозрюваних:
– переховування від правоохоронних органів
– знищення доказів
– вплив на свідків чи інших учасників процесу
– перешкоджання кримінальному процесу
– продовження або повторення вчиненого злочину

То які запобіжні заходи може призначити суд підозрюваному? Почнемо з “найлегшого”.

1. Особисте зобов’язання
На підозрюваного накладаються певні обов’язки, наприклад, не відлучатися із населеного пункту. Як можна зрозуміти з назви — підозрюваний сам несе відповідальність за виконання, а в протилежному випадку на нього може бути накладений штраф. Такі рішення суд часто призначає, якщо злочин не дуже тяжкий, або слідство не надало доказів, що підозрюваний/обвинувачений може завдати шкоди розслідуванню.

2. Особиста порука
Тут контроль за виконанням обов’язків підозрюваним лягає на третіх осіб, які, за думкою суду, заслуговують на довіру. І у разі невиконання обов’язків, штраф накладатимуть на поручителя. Ви не раз чули про те, як, наприклад, народні депутати брали на поруки своїх колег.

3. Домашній арешт
Обмежує свободу пересування особи (в денний/нічний час або цілодобово), а також забороняє спілкуватися із певними особами, зазвичай іншими учасниками злочину та свідками.

4. Застава
Добре відомий запобіжний захід — внесення підозрюваним грошової суми на спеціальний державний рахунок як гарантії виконання ним своїх обов’язків. У разі їх невиконання сума за рішенням суду повністю або частково переходить в дохід держави. Раніше ми розповідали, що таке застава та як її обирають.

5. Тримання під вартою
Це найжорсткіший запобіжний захід. Він полягає в позбавленні волі особи на час досудового слідства. Часто підозрюваному/обвинуваченому суд пропонує як альтернативу – суттєву заставу, після внесення якої він зможе вийти на свободу. Утім, у разі порушення обов’язків – знову може опинитися за ґратами, а кошти спрямують у державний бюджет.

Наприклад, так було з ексочільником “Укрбуду” Микитасем: ВАКС стягнув з нього 80 млн грн застави, але ця гарантія виконання обов’язків не спрацювала (обвинувачений зустрівся з двома свідками). Потім слідчий суддя ВАКС призначив ексдепутату сплатити ще 100 млн за порушення покладених судом обов’язків. На що апеляційна палата сказала: «непропорційне втручання у право заставодавця», але ВАКС постановив – варта або 100 млн грн застави. Згодом Антикорсуд все ж залишив Микитася в СІЗО, а потім ще й продовжив арешт.

Як обирають запобіжний захід? Тут теж є кілька критеріїв.

▪️ Вагомість наявних доказів
▪️ Тяжкість вчиненого злочину і передбаченого покарання
▪️ Вік та стан здоров’я обвинуваченого
▪️ Соціальні зв’язки (наявність родини, неповнолітніх дітей, родичів на утриманні)
▪️ Наявність постійного місця роботи/навчання
▪️ Репутація
▪️ Майновий стан
▪️ Наявність судимості
▪️ Поведінка обвинуваченого під час кримінального процесу
▪️ Розмір майнової шкоди, що була завдання правопорушенням

На основі всіх цих даних суд приймає рішення про те, яку обрати запобіжку та які обов’язки покласти. Наприклад, здати паспорти, не покидати населеного пункту, утриматися від спілкування з певними особами тощо.