Жінки-мери, вищі соціально-економічні показники громади та конкуренція на виборах. Саме ці фактори позитивно впливають на прозорість місцевої влади Португалії. Науковий співробітник LSE Cities Нуно Феррейра да Круз завітав до Києва та презентував результати Муніципального індексу прозорості в Португалії.

Перше дослідження прозорості міст Португалії провели у 2013 році. Тоді максимальна оцінка міста була 61 бал, мінімальна – 7 балів. Чотири роки поспіль показники значно вищі: є навіть місто, яке набрало 100 балів зі 100. Наразі в Україні ситуація з відкритістю мерій нагадує португальську 2013 року. Львів посідає найвищий щабель з майже 60 балами, найнижчий Новомосковськ має 8 балів.

«Індекс прозорості для місцевої влади – це рекомендації, як зробити локальну демократію більш якісною, для громадян – приклад моніторингу. Індекс не вимірює точність, якість інформації та рівень корупції», – коментує науковий співробітник дослідницького центру LSE Cities в в London School of Economics and Political Science Нуно Феррейра да Круз, координатор проекту «Нове урбаністичне врядування».

Якщо раніше муніципалітети Португалії з обережністю ставилися до результатів дослідження та не сприймали його серйозно, то зараз є більш відкритими. До загального оприлюднення експерти надсилали результати міськрадам. У 2013 році протягом зазначеного дедлайну 12 днів експерти отримали лише 29 відповідей, у 2015 – вже 218. Під час дослідження виявилося, що за низької конкуренції на виборах та невисоких соціально-економічних показниках мова не йде про відкриту місцеву владу. Окрім того, результатом дослідження стала підтверджена гіпотеза: за головування жінок-мерів влада є більш прозорою. Щоб підвищувати рівень конкуренції, дослідники радять реформувати політичну систему та провести виборчу реформу. Важливою також є висока політична культура громадян.

Нуно Феррейра да Круз радить оцінювати внутрішнє управління і потенціал кожного із суб’єктів місцевого врядування за допомогою Local Integrity System Tool, завдяки якому можна проаналізувати кожну функцію підзвітності та відслідкувати прогрес.

Захід відбувся за підтримки UNDP.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 050-352-96-18,

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org