Житомир посідає 12 щабель у рейтингу прозорості 100 міст України. Такими є результати досліджень команди аналітиків українського відділення Transparency International та Інституту політичної освіти. Експерти вибудували рейтинг міст за 91 показником у 13 сферах відповідальності місцевої влади.

Житомир отримав 7 із 10 балів у сфері доступу та участі громадян. Окрім того, місто регулярно оприлюднює переважно повну інформацію про роботу органів місцевої влади – за це воно отримало 6,5 балів з 10. Також Житомир демонструє прозорість сфери землекористування та будівельної політики – 6,4 бали з 10. Такі показники дозволили Житомиру сумарно отримати досить пристойну суму балів – майже 43 зі 100 можливих.

Утім, місто має 0 балів у сфері освіти. Невисокі бали воно здобуло і у сфері професійної етики та конфлікту інтересів – 0,33, а також у сферах соціальних послуг та житлової політики – по півбала.

Міська влада вирішила виправити низькі показники Житомира та попрацювати над прозорістю міста в цілому. Тому на її запрошення українське відділення Transparency International провело презентацію рейтингу  в місті для представників влади, активістів та журналістів.

«Ми високо цінуємо, що представники влади самі попросили нас презентувати рейтинг та врахували частину наших рекомендацій. Це показує їх прагнення до змін. Можемо  виокремити чотири сфери, де зміни мають початися якнайшвидше – це освіта, житлова та соціальна політика, професійна етика та конфлікт інтересів. Потрібно запровадити на сайті міськради функції запису дітей до школи чи дитсадка, створити онлайн-черги на житло, прийняти Кодекс етики депутатів. Це допоможе виправити ситуацію на краще», – запевнила керівниця проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко.

Також місту порадили запровадити спеціальний інструмент для повідомлення про неетичну поведінку, дискримінацію або конфлікт інтересів службовців, а також співробітників комунальних підприємств, установ та організацій. А ще місту потрібно створити можливість для онлайн-заяви на отримання місця або послуги в установах соціальної допомоги зі можливістю відслідкувати заяву.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Житомира і надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади. Разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції. Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.