У п’ятницю, 5 березня у Шевченківському районному суді Києва відбулось судове засідання, на якому заступник керівника Офісу президента Олег Татаров спробував скасувати свою підозру. Але суддя Бугіль вирішив, що підозра Татарову відповідає вимогам КПК.

Засідання в Шевченківському райсуді вже двічі переносилось: першого разу Татаров не з’явився, а другого — суду знадобився час, щоб витребувати документи про обставини вручення, оголошення і підписання підозри Олегу Татарову.

Взагалі-то, корупційні справи щодо топчиновників, зокрема з Офісу Президента розглядає виключно Вищий антикорупційний суд, відповідно до кримінального процесуального кодексу. А Шевченківський райсуд не мав повноважень на цей розгляд і відповідно був незаконним.

Проте, так чи інакше, але справа Татарова вже “канула в Лету” — бо малоймовірно, що за 2 дні САП підготує обвинувальний акт. У цьому розрізі рішення Шевченківського райсуду скоріше виглядає як імітація законності.

Неправомочні суди не мають права посягати на підсудність Антикорсуду. Офіс Генпрокурора та Шевченківський райсуд Києва створили правову невизначеність (якщо хочете — хаос), бо своїми діями ОГП фактично визнав рішення судів, які не мають повноважень щодо вирішення цих справ, починаючи при цьому їх надзвичайно завзято дотримуватись Тобто, створена схема, за якою неправомочні суди виносять рішення, Офіс Генпрокурора “нічого дивного не помічає” і виконує їх.

Головним висновком “кейсу Татарова” є породження згубної тенденції, яка може призвести до того, що будь-яка “гаряча” справа Антикорсуду може бути “віджата” такими незаконними способами.

 

Зараз є такі варіанти розвитку подій від сторони обвинувачення:

  1. Скерувати обвинувальний до суду і спостерігати/очікувати. Можлива версія, зважаючи на суспільний розголос.
  2. Закрити справу (так, це 🤯, але всі ми знаємо, як може бути).

 

Нагадаємо, Олега Татарова підозрювали у підкупі експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС з метою отримання експертного висновку, у якому нібито були зацікавлені фігуранти справи Микитася.

Детально про події у справі, втручання Генпрокурорки, зміну прокурорів, передачу справу з НАБУ до СБУ та багато іншого ми детально описали в таймлайні, дивіться: https://bit.ly/timeline_Tatarov