Розбудова екосистеми Prozorro почалася ще у 2016 році, коли було створено саму систему електронних закупівель. Однак вона вже давно не обмежується винятково закупівлями. Подібний функціонал створили і для реалізації майна. І звісно, до загальної прозорої екосистеми належить мережа громадського моніторингу: як за закупівлями, так і за орендою та продажами.

Експерти сфери зустрілися на бізнес-сніданку, який організував майданчик Smart Tender, щоб обговорити останні здобутки та плани на майбутнє. Тож що очікує публічні закупівлі та продажі у наступному році?

Останнім часом світ дуже непередбачуваний, однак це не привід зупинятися та відмовлятися від довгострокових цілей. Тож на бізнес-сніданку «Майбутнє екосистеми Prozorro: плани та прогнози на 2021 рік» експерти обговорили, що чекатиме сферу надалі.

Тож що очікує публічні закупівлі та продажі у наступному році?

Курс на діджиталізацію

Підписання електронних контрактів, розвиток електронних каталогів, новий функціонал у системі Prozorro.Продажі — усе більше операцій мають стати доступними в онлайн-форматі. 

Окрім цього, директор ДП «Прозорро» розповів про нову можливість для постачальників, яка буде доступна вже наступного року. після її запуску постачальники зможуть спрогнозувати ймовірне рішення АМКУ щодо свого оскарження. Новий функціонал буде робити такі прогнози за допомогою штучного інтелекту на основі попередніх рішень Колегії у подібних випадках. Це дозволить учасникам максимально зрозуміти свої шанси і прийняти зважене рішення: оскаржувати закупівлю чи ні.

Розбудова Prozorro Market

Поки в електронних каталогах проводять лише допорогові закупівлі — їх очікувана вартість менша за 50 тис. грн. Однак нещодавно Кабмін прийняв постанову, яка дозволить замовникам купувати товари в Prozorro Market і на більші суми. 

Зараз щомісячний обсяг закупівель в Prozorro Market становить приблизно 10 млн грн. За словами виконувача обов’язків директора ДУ «Професійні закупівлі» мета на наступний рік — збільшити цей показник у 10 разів. Для цього планують залучати більше постачальників та розширювати асортимент товарів. І звісно, практично реалізувати функціонал для закупівель вартістю від 50 тис. грн.

Розвиток Prozorro.Продажі 

Очільник ДП «Прозорро. Продажі» Андрій Соболєв розповів, що у наступному році система переїжджає на українські сервери. Це означає, що збільшиться її швидкість та гнучкість, а відповідно функціонал ставатиме все більш зручним для користувачів. У Prozorro. Продажі з’являться нові категорії, наприклад, арештоване майно.

Очікується також стрімкий розвиток напряму оренди. Серед великих амбіцій запуск аукціонів для фізичних осіб.

Менеджерка програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine Христина Зелінська поділилася й нашими планами:

«Ми були долучені до народження як Prozorro, так і Prozorro.Продажі. Тому відчуваємо дуже велику відповідальність розбудовувати цю екосистему далі. Жодне найкраще технологічне рішення не може забезпечити відсутність порушень. Саме тому ми створили DOZORRO і працюємо над запуском такої ж мережі громадського моніторингу і для системи реалізації майна».

У 2021 році команда DOZORRO планує займатися розвитком своїх аналітичних інструментів, дослідженням сфери, і навчанням для аналітиків і журналістів з регіонів. Екосистема Prozorro постійно розвивається, і ми маємо розвиватися разом з нею. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(370) "Жодне найкраще технологічне рішення не може забезпечити відсутність порушень. Саме тому ми створили DOZORRO і працюємо над запуском такої ж мережі громадського моніторингу і для системи реалізації майна." ["quote_author"]=> string(35) "Христина Зелінська" }

Жодне найкраще технологічне рішення не може забезпечити відсутність порушень. Саме тому ми створили DOZORRO і працюємо над запуском такої ж мережі громадського моніторингу і для системи реалізації майна.

Христина Зелінська