Новий навчальний рік поставив перед батьками нові запитання про готовність шкіл до освітнього процесу. Transparency International Ukraine презентує проєкт “Що купує твоя школа”, який допоможе батькам дізнатися більше про закупівлі навчальних закладів.

Щороку батьки закуповують шкільне начиння, без якого неможливе якісне навчання дитини. Цьогоріч турбот додалося, адже додатково треба запастися масками, рукавичками та іншими антиковідними засобами. Але наскільки самі школи готові до безпечного навчання під час пандемії?

Найкращий спосіб переконатися, що діти отримують усе необхідне, – контролювати дії влади, насамперед самих шкіл та органів управління освітою. І саме для такого контролю Transparency International Ukraine створила спеціальний проєкт “Що купує твоя школа”. 

В межах цього проєкту ТІ Україна розробила онлайн-мапу, на якій позначені школи та дитсадки 24 обласних центрів України. На мапі можна знайти майже всі навчальні заклади обласних центрів. А для мешканців інших міст експерти ТІ Україна підготували низку інструкцій. Серед них — поради з підготовки інформаційних запитів про закупівлі до управління освіти, а також інструкції про те, як знайти свою школу на моніторинговому порталі DOZORRO

Особливу увагу фахівці звернули на правила оформлення батьківських внесків. Адже добровільні внески — це лише одне із джерел, звідки школи можуть брати гроші, і обіг цих коштів теж потребує особливого контролю.

«Дуже часто фінансові питання в школах вирішуються через використання батьківських внесків, причому ця практика часто має масовий та примусовий характер, — пояснює директор програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов. З кожним роком в бюджеті закладається більше коштів на освіту, а значить — і на шкільні закупівлі. Тож сьогодні варто переконатися, чи дійсно ці проблеми не можна вирішити без залучення батьків. А наша онлайн-мапа та корисні інструкції зможуть допомогти в цьому».

Відгуки про роботу з онлайн-мапою охочі зможуть залишити у формі зворотного зв’язку на сайті проєкту. Якщо ж інформація про закупівлю школи не відповідає дійсності, можна залишити відгук на порталі DOZORRO. У разі виявлення порушення представники DOZORRO-спільноти скерують ці дані до відповідних органів правопорядку та контролю.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(639) "Дуже часто фінансові питання в школах вирішуються через використання батьківських внесків, причому ця практика часто має масовий та примусовий характер. З кожним роком в бюджеті закладається більше коштів на освіту, а значить — і на шкільні закупівлі. Тож сьогодні варто переконатися, чи дійсно ці проблеми не можна вирішити без залучення батьків." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Дуже часто фінансові питання в школах вирішуються через використання батьківських внесків, причому ця практика часто має масовий та примусовий характер. З кожним роком в бюджеті закладається більше коштів на освіту, а значить — і на шкільні закупівлі. Тож сьогодні варто переконатися, чи дійсно ці проблеми не можна вирішити без залучення батьків.

Іван Лахтіонов