Згідно з літніми опитуваннями, здатність впроваджувати зміни та спроможність навести лад у державі — це головні фільтри для українців на парламентських виборах. Водночас кожного п’ятого цікавить спроможність партії боротися з корупцією. Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін.

29 серпня Верховна рада проведе своє перше засідання. Що ж повинен зробити новий парламент за перший рік, аби задовольнити запит суспільства на реформи та справедливість?

Насамперед ідеться про ухвалення змін до закону про Антикорупційний суд, що не дасть завалити ВАС старими справами. Оптимально ці зміни повинні набути чинності до 5 вересня, коли Антикорсуд почне приймати справи НАБУ та САП.

Також серед пріоритетів перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції. Transparency International Ukraine наголошує, зокрема, на новому конкурсі та зміні членів НАЗК, позбавленні Агентства колегіальності та зовнішньому аудиті. Наскільки нам відомо, подібний законопроект уже готовий.

Окрім того, ми наполягаємо на системних змінах в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Попри помітне покращення у співпраці НАБУ та САП, організація пам’ятає про “акваріумний скандал” і його наслідки для репутації Антикорупційної прокуратури. Окреме питання викликає незалежність прокурорів САП як антикорупційного органу. Тому необхідно ухвалити законопроект, який сприятиме переобранню керівництва САП за новою процедурою, посиленню процесуального статусу керівника та заступника САП, а також перетворить САП на окрему юридичну особу на правах регіональної прокуратури. 

Разом з партнерами з третього сектору ТІ Україна підтримує справжнє оновлення судової гілки. Ми розуміємо, що воно стане можливим лише після перезапуску Вищої кваліфкомісії суддів та Вищої ради правосуддя. До складу ВККС і ВРП необхідно залучити кваліфікованих правників і представників громадськості. Перевірку доброчесності і професійної етики варто доручити міжнародним експертам, які вже довели свою ефективність під час відбору суддів до Антикорупційного суду. 

Не менш важливий пункт для зниження рівня корупції продовження реформи публічних закупівель. Найближчим часом у Раду має бути внесений законопроект, який змінить деякі підходи до публічних закупівель. Наприклад, після перехідного періоду у державних інституціях з’являться уповноважені особи, які переберуть на себе функції тендерного комітету та нестимуть відповідальність за закупівельні рішення.

Про решту 5 пріоритетів і механіку завдань нового парламенту ми розповімо під час прессніданку 28 серпня за день до старту Верховної ради IX скликання.

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(369) "Кожного п’ятого українця цікавить спроможність партії боротися з корупцією. Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Кожного п’ятого українця цікавить спроможність партії боротися з корупцією. Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін.