Згідно з літніми опитуваннями, здатність впроваджувати зміни та спроможність навести лад у державі — це головні фільтри для українців на парламентських виборах. Водночас кожного п’ятого цікавить спроможність партії боротися з корупцією. Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін.

29 серпня Верховна рада проведе своє перше засідання. Що ж повинен зробити новий парламент якнайшвидше, аби задовольнити запит суспільства на реформи та справедливість?

Насамперед ідеться про ухвалення змін до закону про Вищий антикорупційний суд, що не дасть завалити ВАС старими справами. Оптимально ці зміни повинні набути чинності до 5 вересня, коли Антикорсуд почне приймати провадження від НАБУ та САП. Адже відповідно до чинного законодавства, до 38 суддів можуть перейти тисячі старих “корупційних” справ. Вони роками накопичувалися в судах за всіма 23 статтями Кримінального кодексу України, що відносяться до підсудності ВАС.

Ми наполягаємо на системних змінах в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Попри помітне покращення у співпраці НАБУ та САП, громадськість пам’ятає про “акваріумний скандал” і його наслідки для репутації Антикорупційної прокуратури. Необхідно ухвалити законопроект, який сприятиме переобранню керівництва САП за новою процедурою, посиленню процесуального статусу керівника та заступника, а також перетворить САП на окрему юридичну особу на правах регіональної прокуратури.

Також серед пріоритетів перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції. Transparency International Ukraine наполягає, зокрема, на позбавленні Агентства колегіальності, відкритому конкурсі на керівника та зовнішньому аудиті. Адже одноосібний голова НАЗК, маючи всі повноваження щодо організації діяльності НАЗК, матиме право не лише перерозподіляти людські та фінансові ресурси інституції згідно з пріоритетами, а, що важливіше, нестиме відповідальність за результати НАЗК.

Наразі точиться дискусія про те, які визначення має містити закон про викривачів. Світовий досвід підказує: важливо говорити не тільки про корупційні порушення, але й про права людини, екологію, техногенні катастрофи, якість харчів тощо. Сфера дії широка, це публічний і приватний сектор. Також викривачі повинні мати гарантії захисту та анонімності. Окрім того, законопроект мусить бути узгоджений з міжнародними стандартами та національними та міжнародними експертами.

Посилення спроможності антикорупційних органів можливе завдяки ухваленню низки нових законопроектів і змін до вже чинних. Повернення відповідальності за незаконне збагачення і запровадження цивільної конфіскації є тими інструментами, завдяки яким можливо збільшити тиск на корупціонерів у владі. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(226) "Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Фактично українці розглядають боротьбу з корупцією як невід’ємну складову всього процесу системних і невідворотних змін.

ТІ Україна закликає нову Верховну раду скасувати “правки Лозового” та інші зміни до Кримінального процесуального кодексу, які створюють додаткові перешкоди для розплутування корупційних схем.

Вже другий рік міністерствами ходять правки до закону про АРМА, які могли б вирішити деякі кризові питання в роботі з арештованими активами. Насамперед потрібно зробити Агентство з розшуку та менеджменту активів учасником кримінального й судового провадження та полегшити доступ до більшої кількості баз даних і реєстрів.

Разом з партнерами з третього сектору ТІ Україна підтримує справжнє оновлення судової гілки. Ми розуміємо, що воно стане можливим лише після перезапуску Вищої кваліфкомісії суддів та Вищої ради правосуддя. До складу ВККС і ВРП необхідно залучити кваліфікованих правників і представників фахових громадських об’єднань. Перевірку доброчесності і професійної етики варто доручити міжнародним експертам, які вже довели свою ефективність під час відбору суддів до Антикорупційного суду. 

Не менш важливий пункт для зниження рівня корупції продовження реформи публічних закупівель. Публічні закупівлі мають бути максимально наближені до стандартів ЄС. ТІ Україна долучилася до розробки відповідного законопроекту. Ми підтримуємо необхідність змін підходів до оскарження закупівель, збільшення відповідальності за порушення. Професіоналізація закупівель має вийти на новий рівень. Так,  наприклад, у державних інституціях мають з’явитися уповноважені особи, які переберуть на себе функції тендерного комітету.

Також нова Рада має запровадити обов’язковість е-аукціонів і функціонал системи ProZorro.Продажі для оренди майна громад. Для цього необхідно ухвалити нову редакцію закону про оренду державного та комунального майна. Така ж необхідність є у застосуванні підходу електронного аукціону при реалізації земельних ділянок. Для цього потрібно внести відповідні зміни у Земельний кодекс України та запровадити обов’язковий механізм проведення електронного аукціону у цій сфері.

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для ЗМІ

Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(379) "Разом з партнерами з третього сектору ТІ Україна підтримує справжнє оновлення судової гілки. Ми розуміємо, що воно стане можливим лише після перезапуску Вищої кваліфкомісії суддів та Вищої ради правосуддя." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Разом з партнерами з третього сектору ТІ Україна підтримує справжнє оновлення судової гілки. Ми розуміємо, що воно стане можливим лише після перезапуску Вищої кваліфкомісії суддів та Вищої ради правосуддя.