9 грудня 2021 року США оновили списки громадян, активи яких блокуються в Сполучених Штатах та яким заборонено в’їзд до країни. До цього переліку потрапили колишній перший заступник голови адміністрації Януковича Андрій Портнов та голова Конституційного Суду Олександр Тупицький.

Ці санкції — один із перших заходів, що вже проводяться в межах реалізації Стратегії США з протидії корупції в усьому світі. Що ж це за стратегія?

Визнаючи, що корупція здатна руйнувати демократію, 3 червня 2021 року президент Байден оголосив боротьбу з корупцією ключовим інтересом національної безпеки США.

Для цього було розроблено всеосяжну Стратегію, яка має покращити здатність уряду США запобігати корупції, ефективніше боротися з незаконними фінансовими операціями, допоможе притягувати корупціонерів до відповідальності та посилить потенціал активістів, журналістів-розслідувачів та інших борців з корупцією.

Стратегія залучає всі державні інституції США, в тому числі задля зменшення для корупціонерів можливостей використання американських та міжнародних фінансових систем для приховування активів і відмивання доходів.

5 ключових стовпів стратегії:

1. Модернізація, координація та забезпечення ресурсами уряду США для боротьби з корупцією. Оновлений підхід включатиме:

  • Посилену увагу та швидше реагування на транснаціональні виміри корупції з пріоритетом на збір та аналіз розвідданих про корупціонерів та їх мережі.
  • Надання антикорупційній діяльності статусу наскрізного пріоритету в ключових департаментах і агентствах федерального уряду, в тому числі через координаційні органи в Державному департаменті, Казначействі, Міністерстві торгівлі та Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID).
  • Збільшення ресурсів правоохоронних органів та посилення обміну інформацією між розвідниками та правоохоронцями.

2. Боротьба з незаконним фінансуванням. Як найбільша економіка світу, Сполучені Штати несуть відповідальність за усунення наявних недоліків у системі регулювання, в тому числі шляхом:

  • Підвищення прозорості бенефіціарної власності, що допоможе виявити недобросовісних гравців, схованих за вибудуваними корпоративними структурами.
  • Запровадження перших у своєму роді правил, які допоможуть виявити нерухомість, що використовується для приховування неправомірно отриманих коштів.
  • Співпраці з Конгресом задля ускладнення можливості корупціонерів ухилитися від фінансового контролю.
  • Співпраці з країнами-партнерами через багатосторонні форуми, дипломатію, співробітництво з правоохоронними органами та нарощування потенціалу для посилення боротьби з відмиванням грошей і забезпечення більшої прозорості міжнародної фінансової системи.

3. Притягнення до відповідальності корупціонерів. Удосконалюючи своє законодавство, уряд США посилить співпрацю з партнерами та союзниками для притягнення до відповідальності корупціонерів, зокрема шляхом:

  • Посилення дипломатичних зусиль для підтримки та захисту громадянського суспільства та журналістів, які викривають корупцію.
  • Запуску нової ініціативи для залучення країн-партнерів до виявлення та запобігання міжнародному хабарництву.
  • Запровадження програми винагород за виявлення активів клептократів, які зберігаються у фінансових установах США.
  • Співпраці з приватним сектором для покращення міжнародного бізнес-клімату шляхом заохочення прийняття та виконання антикорупційних програм.

4. Збереження та зміцнення багатосторонньої антикорупційної архітектури.  США прагне зміцнити багатосторонні ініціативи, зобов’язання та стандарти, які спонукають країни до реальної боротьби з корупцією, в тому числі шляхом:

  • Співпраці в рамках G7 та G20 для впровадження жорстких заходів щодо прозорості та боротьби з корупцією в зоні відповідальності міністерств країн-членів.
  • Створення та розширення підзвітних, ефективних та стійких інститутів безпеки для боротьби з корупцією у сфері фінансів, придбання активів та управління персоналом.
  • Активізації участі США в низці ініціатив, включаючи Партнерство “Відкритий уряд” та Ініціативу з прозорості у видобувній промисловості.

5. Ефективніше залучення дипломатії та використання ресурсів міжнародної допомоги. Для досягнення цілей антикорупційної політики Сполучені Штати покращать свої процеси управління ризиками та краще вивчатимуть місцеву політичну, економічну та соціальну динаміку, водночас посилюючи ці зусилля шляхом:

  • Пріоритезації антикорупційної роботи в рамках своїх дипломатичних зусиль. 
  • Перегляду критеріїв міждержавної допомоги, зокрема щодо прозорості та підзвітності.
  • Розширення допомоги США на боротьбу з корупцією та моніторинг ефективності цієї допомоги.
  • Посилення гнучкості антикорупційних ініціатив для реагування на несподівані ситуації в усьому світі.
  • Зміцнення антикорупційного потенціалу державного сектору та підтримки незалежних аудиторських та наглядових установ.

Департаменти, міністерства та агентства щорічно звітуватимуть президенту США про прогрес, досягнутий в рамках цієї Стратегії.

Для всіх країн світу ухвалення Стратегії прямий сигнал про готовність Сполучених Штатів працювати над покращенням антикорупційних заходів за кордоном та вдосконалення засобів та інструментів боротьби.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(379) "Для всіх країн світу ухвалення Стратегії — прямий сигнал про готовність Сполучених Штатів працювати над покращенням антикорупційних заходів за кордоном та вдосконалення засобів та інструментів боротьби." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Для всіх країн світу ухвалення Стратегії — прямий сигнал про готовність Сполучених Штатів працювати над покращенням антикорупційних заходів за кордоном та вдосконалення засобів та інструментів боротьби.