20 травня відбулася пресконференція Володимира Зеленського, присвячена 2-ій річниці його президентства. Президент оголосив закінчення трьох епох — епохи Медведчука, епохи корупції та епохи бідності. А яка епоха починається — президент не сказав.

Є такі речі як очікування і реальність. На жаль, на пресконференції ми не почули те, що хотіли почути від президента вже дуже давно. 

Так, вже на початку зустрічі з журналістами пріоритетом №1 Зеленський назвав “країну без олігархів”. Реалізовувати це президент планує через законопроєкт про деолігархізацію. При цьому він наголошує, що жодному разі не хоче знищувати великий бізнес, а хоче саме вбити вплив великого бізнесу на медіа, політику та чиновників.

Живемо в цікавий час — президент наголосив, що закінчується епоха Медведчука, епоха корупції та епоха бідності. Але якщо конкретні кроки для знешкодження кума Путіна ми бачимо, погодитися із закінченням епохи корупції нам поки трохи важко. І це не лише наша думка — про це ж свідчать показники України в останньому Індексі сприйняття корупції. 

Антикорупційна інфраструктура.

Президент вважає ВАКС і НАБУ дуже важливими інституціями і робить все, щоб на них не було впливу. Але, мабуть, таки не все, або просто не бачить усіх таких впливів.

Зеленський хоче бачити вироки ВАКС, чіткі і жорсткі. Дивно таке чути, адже Антикорсуд виносить немало вироків у справах. І їх, як і важливих розслідувань, могло би бути набагато більше, якби влада, і, наприклад генпрокурорка Венедіктова не втручались у діяльність антикорорганів.

Президент сказав, що не хотів би бачити, як “суд за 3 копійки відпускав людей”. І тут, цікаво що ж для президента значить сума в 3 копійки? Лише за 2 роки своєї роботи до держбюджету шляхом застав було стягнуто більше ніж 65 млн грн.

Чим цінний Татаров?

На жаль, чіткої відповіді отримано не було. “Я вважаю, що Татаров — професійна людина. А що він де говорив, я не знаю”, — наголосив президент. І тут знову виходить, що аргументи детективів НАБУ та прокурорів САП для президента не такі важливі.

До речі, на наступне запитання про дуже конкретне негативне висловлювання Татарова про Майдан, який навела представниця ЗМІ, президент також не відповів.

 СБУ.

За словами президента, реформа правоохоронних органів відбудеться дуже скоро. І, нарешті, СБУ втратить повноваження займатися економічними злочинами (і, сподіваємося, закінчить “кошмарити бізнес”). Але чому СБУ продовжує займатися антикорупційними злочинами і чи буде це тривати і як довго, президент не сказав. 

На жаль, на ці і не тільки важливі питання українці так і не отримали відповідей. Ми не почули, що буде далі зі скандальним ОАСК, коли буде впроваджена судова реформа, чи будуть подані законопроєкти щодо антикорупційної інфраструктури та чимало іншого. Можливо, президент так і не дочекався тих самих запитань, як і журналісти, які теж не дочекалися можливості їх поставити. 

І ми все ще сподіваємося почути від глави держави ці такі жадані відповіді. Адже Зеленський зазначив, що хоче стати найкращим президентом в історії країни. А як це можливо, коли не говориш про головне?