27 травня Transparency Internarional Ukraine презентувала збірник “Приклади належних практик муніципальної прозорості”, який містить нові ідеї та інструменти підвищення відкритості влади в українських містах.

Мета збірника – допомогти органам місцевого самоврядування переймати успішний досвід інших та втілювати його у своєму місті, орієнтуючись на конкретні приклади.

Фахівці програми Transparent Cities/ Прозорі міста проаналізували втілення індикаторів прозорості міськрадами, які входять до Рейтингу 100 найбільших міст України. За кожним із 86 індикаторів вони визначили 2-3 найкращі приклади втілення та додали посилання на кожен з них. 

Так, на думку експертів, є такі три індикатори, які найлегше втілити:

  1. Оприлюднити детальний робочий план мера та виконавчих органів міської ради. Індикатор дуже простий у виконанні, адже ми впевнені, що кожен міський голова та виконавчі органи міськради мають розроблений робочий план. Залишається просто оприлюднити його на сайті міськради, щоб жителі розуміли, як працюють їхні обранці.
  2. Оприлюднити біографії керівників комунальних підприємств. Цей індикатор – вимога Господарського кодексу України. Але наразі його виконують лише 16 зі 100 міських рад, які входять до Рейтингу. Чому ця інформація важлива? Мешканці міста розумітимуть, до кого потрібно звертатись, коли виникнуть якісь запитання чи проблеми.
  3. Приєднатися до спеціального публічного сервісу з питань закупівель на якому можна ознайомитися зі скаргами, пропозиціями та зверненнями. Завдяки публічним платформам, як-от DOZORRO, жителі міст отримують інформацію про всі закупівлі міської ради та її виконавчих органів. Індикатор не вимагає розробки додаткового функціонала. Міській раді досить прийняти відповідне рішення про використання платформи та надіслати запит адміністраторам на приєднання.
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(299) "Мета збірника – допомогти органам місцевого самоврядування переймати успішний досвід інших та втілювати його у своєму місті, орієнтуючись на конкретні приклади." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Мета збірника – допомогти органам місцевого самоврядування переймати успішний досвід інших та втілювати його у своєму місті, орієнтуючись на конкретні приклади.

В окремих випадках у збірнику наведено практики міст, які хоч і не є зразковими, але демонструють різні способи втілення рекомендацій. Відтак, міськради отримають можливість ознайомитися з досвідом інших міст та запозичити оптимальний варіант, який відповідає саме їхнім потребам та ресурсам

Обмін найкращими практиками корисний для всіх міських рад. Особливо – для малих, адже не завжди в їхньому бюджеті передбачені кошти на розробку додаткових сервісів чи залучення профільних фахівців, — пояснює операційна директорка ТІ Україна Анастасія Мазурок.Саме завдяки такій співпраці кожна міська рада може з мінімальними ресурсними затратами зробити свою роботу прозорішою, а життя жителів — комфортнішим”.

Збірник найкращих прикладів прозорості міських рад буде регулярно оновлюватися, з урахуванням змін до чинного законодавства та методології Рейтингу прозорості. Тож як представники муніципальної влади, так і громадські активісти завжди зможуть знайти в ньому актуальні приклади оприлюднення інформації міськими радами зі всієї України.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(365) "Обмін найкращими практиками корисний для всіх міських рад. Особливо – для малих, адже не завжди в їхньому бюджеті передбачені кошти на розробку додаткових сервісів чи залучення профільних фахівців." ["quote_author"]=> string(33) "Анастасія Мазурок" }

Обмін найкращими практиками корисний для всіх міських рад. Особливо – для малих, адже не завжди в їхньому бюджеті передбачені кошти на розробку додаткових сервісів чи залучення профільних фахівців.

Анастасія Мазурок

Захід проводиться за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС) та проєкту ПРООН “Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”, який фінансується Міністерством закордонних справ Данії.