Майно, яке належить державі або територіальній громаді, має приносити користь — дохід, або ж використовуватися за цільовим призначенням. Якщо майном не опікуватися, це може стати причиною його знецінення або й втрати — подальших збитків, що лягають на плечі українців. Належне управління державною і комунальною власністю є важливою складовою економічного розвитку країни.

Саме тому ми розповімо вам, що таке державне і комунальне майно та хто відповідає за його управління.

 

Хто є власником державного і комунального майна? 

Будь-яке державне і комунальне майно утримується за кошти платників податків, а тому власниками такого майна є громадяни України. Відповідно, утримання комунального і державного майна — це один з видів використання податків, за яким можна і необхідно пильно стежити. Держава повинна забезпечувати ефективне управління ним.

 

Хто саме управляє державним і комунальним майном? 

За податки громадян працюють спеціальні державні менеджери, які й приймають рішення щодо розпорядження майном. Задача таких менеджерів не просто володіти майном, а ефективно управляти ним. А ефективність управління вимірюється в кількості надходжень до бюджету. 

Чинне законодавство визначає перелік органів, які можуть управляти державним майном:

  • Кабінет Міністрів України, а також органи, що забезпечують діяльність Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України;
  • Міністерства та інші органи виконавчої влади та державні колегіальні органи; 
  • Фонд державного майна України, який здійснює управління майном в період підготовки об’єкту до приватизації;
  • Органи, які здійснюють управління державним майном відповідно до повноважень, визначених окремими законами, наприклад, Державне агентство автомобільних доріг;
  • Державні господарські об’єднання і холдингові компанії, інші державні господарські організації, державні підприємства, установи, організації або господарські товариства, 100% акцій яких належать державі;
  • Національна академія наук України, галузеві академії наук.

З усім переліком можна ознайомитись у ст. 4 Закону “Про управління об’єктами державної власності”.

Комунальне майно ж належить територіальним громадам — містам, селищам, селам тощо. Управління комунальним майном здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування — місцева рада та її виконавчі органи — департаменти, відділи тощо.

 

Де знайти інформацію про публічне майно?

Громадяни мають право контролювати реалізацію державного і комунального майна. 

Спершу варто перевірити, чи взагалі майно обліковане та оприлюднене у реєстрі.

До прикладу, реєстри комунальної власності можуть оприлюднювати на офіційних веб-сайтах місцевих рад. А реєстр державної власності повинен оприлюднюватись Фондом державного майна України.

В Україні діє Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, яке затверджене постановою КМУ №835. Згідно з цим Положенням Фонд держмайна України та кожна місцева рада повинні оприлюднювати у форматі відкритих даних інформацію про реєстри державного і комунального майна відповідно на Єдиному порталі відкритих даних

Наприклад, на порталі можна знайти свою місцеву раду в пошуку: https://data.gov.ua/organization

Деякі місцеві ради візуалізують інформацію на своїх геопорталах. Гарний приклад — геопортал м. Львова. 

Ще один інструмент — запит на публічну інформацію. Це може зробити як фізична, так і юридична особа. При формуванні такого запиту рекомендуємо обов’язково посилатись на Закон України “Про доступ до публічної інформації” та деталізовувати, яку саме інформацію ви запитуєте в ради — наприклад, перелік майна, що є у власності, зазначення балансової вартості кожного об’єкта, місцезнаходження, чи перебуває у чиємусь користуванні тощо.

Отже, при пошуку інформації про власність потрібно використовувати дещо різні джерела. Адже ці дані можуть оприлюднювати в різних місцях. А в окремих випадках слід використовувати запити на публічну інформацію. Маючи базове розуміння про кількість об’єктів власності, їхній стан тощо, ми можемо переходити до детальнішого моніторингу та аналізу інформації. Про це читайте у наших наступних освітніх матеріалах.

Пам’ятайте, українці мають право на контроль за управлінням публічним майном, яке по факту їм належить. Часто лише від нас залежить, чи буде це управління ефективним і вигідним громадянам.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(345) "Пам’ятайте, українці мають право на контроль за управлінням публічним майном, яке по факту їм належить. Часто лише від нас залежить, чи буде це управління ефективним і вигідним громадянам." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Пам’ятайте, українці мають право на контроль за управлінням публічним майном, яке по факту їм належить. Часто лише від нас залежить, чи буде це управління ефективним і вигідним громадянам.