Зараз тільки й розмов серед урбаністів та активістів, що про проєкти громадського бюджету. І не дивно, адже громадський бюджет – це можливість змінити своє місто чи громаду за бюджетні кошти. Тобто за податки, що ми сплачуємо. 

Так, місто саме спрямовує частину грошей (у кожного міста різна частка бюджету) на реалізацію громадських проєктів. А кошти отримують саме ті проєкти, за які проголосували мешканці. Тобто, мотивація для якісного пропрацювання самого проєкту та інформаційної кампанії зі збору голосів є!

Це може бути, наприклад, проєкт з реконструкції історичної пам’ятки, проєкт дитячого майданчику, нове інфраструктурне рішення – делініатори чи острівці безпеки на дорогах тощо.

Регіональна координаторка програми “Transparent cities/Прозорі міста” Тетяна Романова ділиться порадами, як розробити успішний проєкт. З 2015 року Тетяна — тренерка та експертка з впровадження та розвитку бюджету участі в громадах, а також членкиня робочої групи з реалізації бюджету участі в Чернігові.

 

Зробіть попередній аналіз вашої ідеї на життєздатність. Дайте відповіді на такі питання:

– Які ресурси для реалізації проєкту наявні (наприклад, вільна земельна ділянка, територія у дворі багатоповерхівки, приміщення для проведення освітніх заходів тощо)?

– Чи були реалізовані схожі ідеї у вашому або в інших містах (поцікавтесь прикладами реалізації задля якіснішого розуміння проблеми, яку хочете вирішити)?

– Чи має ця ідея підтримку у людей (певної спільноти, мешканців багатоповерхового будинку тощо)?

– Які можуть виникнути проблеми під час реалізації проєкту (визначте ризики та будьте готові запропонувати розв’язання проблем в ході реалізації)?

Шукайте партнерів у громадському, державному секторі чи бізнесі. Для успіху вашого проєкту може знадобитися підтримка потенційно зацікавлених сторін. 

Консультуйтеся. У разі перемоги проєкту, ви часто будете контактувати з профільним управлінням міської ради, яке буде безпосередньо займатись реалізацією вашого проєкту. Тож, радимо вже перед написанням проєкту познайомитись та проконсультуватись з представниками профільного управління/відділу у вашому місті. Їхні поради можуть спростити підготовку заявки та допоможуть уникнути помилок.

Пишіть проєкт чітко, конкретно та аргументовано. Візуалізуйте. Будь-які картинки, макети, інфографіки, відео та інша візуалізація дуже полегшить розуміння та сприйняття вашого проєкту. Якщо ви хочете поставити майданчик у дворі – зробіть схематичну картинку, де буде зрозуміло, які там будуть конструкції, якого розміру та на якому місці буде розміщено. Таким чином ви уникнете розчарування, коли за вашим проєктом з’явиться зовсім інший майданчик, не такий, як ви планували. Також візуалізація дуже актуальна буде під час проведення інформаційної кампанії по вашому проєкту. При написанні заявки використовуйте цифри, аргументуючи актуальність своєї ідеї. Використовуйте при можливості інфографіки та таблиці. Комунікуйте простими, зрозумілими для великої аудиторії словами, не використовуйте складні терміни та абревіатури. 

Підготуйте план інформаційної кампанії вашого проєкту. Вже на етапі підготовки заявки ви маєте розуміти, як зможете донести інформацію про проєкт та залучити до його підтримки якомога більше людей. Без успішної інформаційної кампанії гарний проєкт може залишитись лише гарним проєктом на папері та не мати можливості реалізації.

Такі ініціативи показують, що насправді потрібно містянам, адже готують проєкти саме вони, а не влада. Тож не втрачайте гарної можливості і користуйтесь бюджетами участі!

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(243) " Без успішної інформаційної кампанії гарний проєкт може залишитись лише гарним проєктом на папері та не мати можливості реалізації." ["quote_author"]=> string(148) "Регіональна координаторка програми “Transparent cities/Прозорі міста” Тетяна Романова." }

Без успішної інформаційної кампанії гарний проєкт може залишитись лише гарним проєктом на папері та не мати можливості реалізації.

Регіональна координаторка програми “Transparent cities/Прозорі міста” Тетяна Романова.