Корупція — це використання особою, наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття такої вигоди чи прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, …, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень чи пов’язаних з ними можливостей“, – зазначено у Законі України “Про запобігання корупції”. 

 

Юридична  мова одна, але поза офіційними документами суб’єктивність має право бути. Тому пропонуємо вам ознайомитися з найкреативнішими коментарями підписників Transparency International Ukraine, у яких вони дали своє визначення корупції.

https://www.facebook.com/TransparencyInternationalUkraine/posts/3759300904090919



Найбільш обурене визначення
“Корупція — це не ганебне явище, корупція це бридке явище. Саме бридке. Відношення до корупції має викликати огиду, як блювотиння.”

Найбільш офіційне визначення
“Незаконне використання повноважень або можливостей, які передбачає посада в державній чи комунальній організації, задля отримання особистої вигоди.”

Найкарантинніше визначення

“ВІРУС, від якого важко позбавитись і який присутній майже усюди.”

Найлаконічніше визначення
“Зло.”

Найпесимістичніше визначення
“Корупція це п**ц країні та 99,99% її громадян.”

Найметафоричніше визначення

“Солодка отрута.”

Найпрагматичніше визначення

“Це коли нема запаски, бензину, дороги, а дiти помирають без швидкоï допомоги… Корупцiя вбиває…”

Найсумніший коментар

“Корупція – повільна смерть нації.”

Найсовісніше визначення

“Найганебніше явище у суспільстві.”

Позачасове визначення/ топове (найбільше реакцій — 9)
“Крадіжка майбутнього.”

Найпоетичніше визначення
“Корупція — це кровотеча, яку важко зупинити, бо не вистачає факторів згортання крові (спадкове захворювання, гемофілія).”

Стравохідне визначення

“Корупціонери — це шлунки-шкідники, які знищують гроші, як суспільний засіб для творіння, та знецінюють їх, будуючи нікому, окрім них, не потрібні маєтки, та, складаючи в шафу грошей більш ніж можна було б використати за своє життя на користь усього людства☝️.”

Оперативні антикорупційні новини в нашому телеграм каналі

Найжиттєвіше визначення

Особливі правила для особливих клієнтів

Найдовший демотивуючий коментар

“Я взагалі вважаю, що _боротися_ з корупцією беззмістовно (при всій повазі до вас): це знижує пропозицію і задирає рівноважну ціну вверх, і ми отримуємо аналог наркоторгівлі, таємну безсмертну гідру з шаленою рентабельністю і безмежною винахідливістю. І це не кажучи вже про те, що цей ріст рентабельності відразу ж чинитиме тиск на антикорупціонерів, вимагаючи від нас приділяти все більше ресурсів, щоб корупціонери не почали їх перекуповувати.

Ні, треба в першу чергу бити по попиту: що менше бар’єрів на шляху потенційного споживача, то менше потрібна йому корупція – і в цьому випадку її частота і ціна падають одночасно. Залишки вже цілком можна “побороти” традиційними методами

А причина, через яку боротися з дрібною корупцією ще безнадійніше, ніж з великою – масштаб. Для викриття корупції на мільйон потрібно практично стільки ж зусиль, що для корупції на тисячу – а вигода суспільству в рази менша. Плюс, меншу корупцію нелінійно складніше моніторити, про неї нелінійно рідше заявляють, вона набагато менш помітна – тому якраз топкорупція є low-hanging fruit.”

Найпізнавальніше визначення

“…  корупція є рушійною. Більшість наших проблем зводиться до корупції, по суті. Коли по обміну був у Греції, то у нас був предмет про корупцію, я ніколи не задумувався про те наскільки для суспільства шкідлива побутова корупція, так звана “petty corruption”. Вона несе більшу шкоду ніж корупція у вищих ешелонах влади. А чомусь мало хто про це говорить, хоч це і доведений науковцями факт.”

Найканонічніше визначення
“Порочність

Найнаочніше визначення

“Це повинне бути щось наочне. Їздив корупціонер на дорогій автівці, і ось вже вона на бюджетонаповнюючому аукціоні: лот номер 25 – джип корупціонера Загребущенка. А самого Загребущенка тим часом депортувати з України на рік, два, три. За спрощеної процедури, щоб ніяких дивовижних апеляційних судових рішень. Щоб навіть у в’язниці не займав місця.”

Найрелігійніше визначення

“Шива без Брахми та Вішну.”

Кричуще визначення

“ВБИВАЄ”

Самокритичне визначення

“Корупція це ми.”

 

Нам не написали жодного позитивного чи нейтрального визначення корупції. Та, попри розуміння нищівної природи цього явища, у рейтингу Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2020 рік наша країна посідає 117 місце зі 180 з-поміж інших країн з 33 балами зі 100 можливих. 

Ми знаємо, що покращить нашу ситуацію. Про рекомендації Transparency International Ukraine читайте тут: https://cutt.ly/0veOkMp