Корупція — це зловживання владою або службовим становищем задля отримання незаконної вигоди: майна, грошей, пільг, послуг чи негрошової вигоди. Повне визначення ви можете знайти в Законі України «Про запобігання корупції».

Загалом є різні розуміння поняття корупції, утім завжди — це несправедливий розподіл державних ресурсів під впливом приватних інтересів. І йдеться тут не лише про кошти. Це можуть бути послуги, товари, будь-які можливості.

Тобто йдеться лише про посадовців?

Корупція є не лише в державному, а й приватному секторі. Наприклад, великий бізнес може бути залучений у великі корупційні схеми, впливати на вигідні рішення завдяки хабарям чи відкатам.

Добре, а якщо я не бізнесмен і не посадовець?

Окрім корупції політичної, є корупція побутова. Людина може дати хабар, наприклад, в лікарні за послугу, не розуміючи, що вона вже оплачена з податків громадян. Або не маючи змоги добиватися справедливості.

Також “подвійне оподаткування” може зустрітися в школі, коли батьки примусово здають на ремонт вікон, а навчальний заклад вже отримав на це кошти з бюджету.

Хай там як, коли держава не здатна прозоро та підзвітно регулювати свої процеси, люди намагаються адаптуватися і вмикають корупційний режим.

А якщо я не даю і не беру хабарі?

Насправді корупція стосується кожного, навіть якщо вам так не здається. Ви можете отримувати менш якісні послуги та продукти від держави саме через корупцію. Може, у вас було відчуття, що ви ходите дорогою, яку ніби рік тому відремонтували, а вона вже зіпсувалася? Таке могло статися саме через корупційну схему.

Давайте будемо вчитися розрізняти нечесну поведінку та корупцію. У чому ж різниця? Насамперед у наявності влади, якою зловживають для отримання вигоди.

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook Instagram Telegram Twitter 

DOZORRO: Facebook Instagram Telegram 

Прозорі міста: Facebook