15 грудня під час OGP Summit має відбутися вручення щорічної премії OGP Awards. Серед номінантів — українські Prozorro.Продажі. Ми вирішили зібрати головні факти про систему для наших читачів.

1

Prozorro.Продажі – це і назва державного підприємства, і електронної торгової системи, в якій відбувається продаж і оренда державної та комунальної власності, майна боржників. 

2

Головний фокус реформи — прозорий, швидкий та ефективний процес продажу активів державної та комунальної власності з високим рівнем громадського контролю та запобіганням корупції. Як кажуть у ДП, їхня мета — зробити прозорими усі державні продажі будь-чого.

3

Система побудована за цінностями та принципами сім’ї Prozorro. Prozorro.Продажі — дворівнева система. Вона об’єднує у Центральній базі даних інформацію про всі лоти, виставлені на продаж, та користувачів системи (перший рівень). Ця база даних не взаємодіє з учасниками торгів, а відповідає лише за безперебійну роботу самої системи.

Натомість організатори та учасники торгів “спілкуються” із системою через акредитовані е-майданчики, які підключені до системи (другий рівень). Завдання майданчиків — якісна консультативна підтримка покупців і продавців, а також доступ до процедур з продажу.

4

Цінність системи — це відкритий API системи, сучасний портал аукціонів, детальний модуль аналітики та доступ кожного до інформації про розпорядження публічним майном. Це підвищує прозорість і довіру на ринках, посилює конкуренцію, а також робить можливим контроль громадськості. 

5

У 2016 році Мінекономрозвитку, Національний Банк України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та Трансперенсі Інтернешнл Україна уклали меморандум, аби разом побудувати прозору та ефективну систему реалізації активів неплатоспроможних банків та банків, що ліквідуються. 

Документ передбачав, що ТІ Україна має створити електронну торгову систему (ЕТС) для реалізації майна банків-банкрутів та забезпечувати її підтримку. Організація зобов’язання виконала, а створена для цього система перейшла Фонду.

Після цього було створено іншу базу даних для решти процедур – приватизації, оренди тощо.

Протягом 2019 року громадська організація передала у державну власність дві бази даних.

6

Функціонал сервісу постійно вдосконалювали і розширювали. Тому через систему продають і здають в оренду державні та комунальні активи, землю, майно неплатоспроможних банків, ліцензії на видобуток надр, вагони “Укрзалізниці”, майно приватних компаній та інше. Саме на Prozorro.Продажі відбувається мала приватизація.

7

За 5 років існування платформи відбулося понад 430 тис. аукціонів з 46,5 тис. учасників, які поповнили державну скарбницю на 59 млрд грн. Середнє зростання ціни — 36,6%.

8

Найдорожчим лотом у системі став Дніпровський металургійний комбінат у справі про банкрутство. Його продали за майже 8,4 млрд грн.

Також найбільший аукціон за всю історію малої приватизації в Україні пройшов саме на Prozorro.Продажах. Готель “Дніпро” продали за понад 1,1 млрд грн. Аукціон відбувся у три раунди. Участь взяли 29 потенційних інвесторів. Стартова ціна об’єкта становила приблизно 81 млн грн. 

 

9

Українська система Prozorro.Продажі здобула премію Open Government Award від Європи. Проєкт змагався в номінації OGP Impact Awards як такий, що змінює країну, підвищує якість життя в суспільстві та робить відкритими для громадян дії влади.

10

У 2021 році розпочала роботу моніторингова спільнота Dozorro.Sale. Це об’єднання громадських організацій, яке координуватиме ТІ Україна. Спільнота стежитиме за обліком та використанням комунальної власності та допомагатиме місцевим радам впроваджувати ефективні практики з розпорядження майном громад.