З 24 лютого 2022 року Україна живе в умовах війни. Під час воєнного стану держава може примусово вилучати майно у громадян для суспільних потреб у встановленому законом порядку. Це і є реквізиція. Давайте розберемося, які існують особливості у цьому процесі. 

Майно не можуть відібрати просто так. Воно має бути справді потрібним, наприклад, щоб убезпечити громадян обороняти місто або не допустити поширення епідемії. 

В умовах воєнного стану держава може вилучати у людей нерухоме майно (квартири, будинки, земельні ділянки тощо), авто та інші транспортні засоби, індивідуально визначене майно (мобільний телефон, ноутбук, годинник тощо). Не підлягають відчуженню гроші, продукти харчування, паливо, будівельні матеріали тощо.  

І компанії, і люди мають право на повне відшкодування вартості відчуженого майна за рахунок коштів державного бюджету. 

Компенсувати можуть як до, так і після відчуження. Але компенсування після — використовують, лише якщо попереднє відшкодування неможливе. Лише у разі неможливості попереднього відшкодування — застосовується наступне відшкодування.  

Алгоритм примусового відчуження приватної власності:

1.  Прийняття рішення.

В умовах воєнного стану рішення про примусове відчуження приймає військове командування  за погодженням з місцевою державною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради. У місцевостях, де ведуться бойові дії, погодження не потрібне.

2. Проведення оцінки майна.

Після прийняття рішення про примусове відчуження майно потрібно оцінити. Оцінку має проводити професійний оцінювач. Однак, якщо його неможливо залучити, майно може оцінити орган державної влади чи місцевого самоврядування за погодженням із його власником. Оцінка проводиться винятково за рахунок коштів державного бюджету.

3. Попереднє відшкодування вартості майна (опціонально).

Держава має відшкодувати у повному розмірі вартість майна, а його власник повинен отримати компенсацію до підписання акта про відчуження. Якщо це неможливо, відшкодування проводять після скасування воєнного стану. 

4. Оформлення та підписання акта.

Для підтвердження факту примусового відчуження майна складається відповідний акт, який повинен містити:

  • назву військового командування та органу, що прийняв (погодив) рішення про  відчуження;
  • відомості про власника майна;
  • відомості про документ, що встановлює право власності на майно (у разі наявності);
  • опис майна, достатній для його ідентифікації (для нерухомого майна —  місцезнаходження, для рухомого майна — реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інші реєстраційні дані);
  • сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування вартості майна).

Важливо: до акта про примусове відчуження майна обов’язково повинен бути доданий документ з висновком про вартість такого майна. 

Акт підписують власник майна або його законний представник і уповноважені особи військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження майна, і скріплюється печатками. Акт може бути складений без участі власника. 

Примірник акта та документ, що містить висновок про вартість майна, вручаються під розписку особі, у якої відчужується майно, а у разі якщо особа відсутня — надаються їй для ознайомлення.

З дати підписання акта реквізоване майно переходить у власність держави.

5. Отримання компенсації за реквізоване майно.

Після скасування воєнного стану громадяни можуть отримати грошову компенсацію за вилучене майно.  Для цього треба подати заяву у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (воєнкомат) за місцем відчуження майна.

Протягом 10 днів з дня подання заяви оформлюється висновок про здійснення виплати. Компенсація може бути виплачена протягом п’яти років. Детальніше з порядком розгляду заяв та здійснення виплат можна ознайомитись у постанові Кабінету Міністрів України.

Чи можливе повернення примусово відчуженого майна?

Так, але є нюанси. Якщо після скасування воєнного стану реквізоване майно збереглося, колишній власник може його повернути лише через суд. І в разі повернення майна особа повинна повернути компенсацію з вирахуванням розумної плати за використання цього майна. 

Також закон передбачає можливість отримати взамін інше майно, якщо це можливо. Однак законодавство не врегульовує порядок отримання майна у такий спосіб.  

Які особливості реквізиції комунального майна в умовах воєнного стану?

Примусовому відчуженню підлягає не лише приватне, але й комунальне майно. Воно передається у державну власність безоплатно. Така передача здійснюється за рішенням місцевої ради. Якщо вона за певних обставин не може прийняти рішення, його приймає сільський, селищний, міський голова. Якщо він також не може прийняти рішення, майно примусово відчужується за рішенням військового командування.

Що робити, якщо у вас проводять реквізицію?

  1. Переконайтесь, що в Україні або місцевості, де знаходиться ваше майно, запроваджено воєнний або надзвичайний стан.
  2. З’ясуйте, чи особа, яка з’явилась для примусового відчуження майна, уповноважена підписувати акт. Для цього вимагайте пред’явити рішення про примусове відчуження вашого майна та документи на посвідчення повноважень цієї особи.
  3. Перевірте:
  • чи підлягає зазначене в акті майно примусовому відчуженню;
  • чи правильно заповнений акт *;
  • чи доданий до акта документ з висновком про вартість майна;
  • чи отримали ви кошти у разі попереднього повного відшкодування вартості майна.

*акт виготовляється за єдиним зразком, затвердженим Кабінетом Міністрів України

  1.   Не погоджуйтесь на проведення оцінки майна або оформлення інших документів за власний кошт. 
  2. Якщо ви незгодні зі змістом акта або встановленою вартістю майна, чи знайшли інші недоліки, зробіть відповідну відмітку про це в акті. Вимагайте, щоб акт привели у відповідність до вимог законодавства. Якщо вам відмовляють — це можна оскаржити у суді.
  3. Краще бути присутнім при складанні акта про примусове відчуження, аби отримати під розписку його примірник та документ, що містить висновок про вартість майна. Але ваша відсутність не є перешкодою для складання акта.
  4. Переконайтесь, що у реквізованому майні, наприклад, квартирі, немає грошей, коштовностей або інших цінних речей. Їхню вартість не компенсують, тому ви не зможете вимагати їх повернення.

В умовах війни потрібно бути корисним державі, але не варто забувати й про свої права. Якщо під час реквізиції деякі з цих правил порушено, представники влади нестимуть відповідальність.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(220) "І компанії, і люди мають право на повне відшкодування вартості відчуженого майна за рахунок коштів державного бюджету. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

І компанії, і люди мають право на повне відшкодування вартості відчуженого майна за рахунок коштів державного бюджету.