Часом слідчий, прокурор чи суддя зобов’язані заявити відвід. Ідеться про усунення упередженої особи від розслідування та судового розгляду кримінального провадження. 

Мета таких дій: не допустити сторонній вплив на прийняття рішень у кримінальному судочинстві, а як наслідок — підвищення довіри до суду та прийнятих рішень. 

Відвід — це коли заяву про усунення подають одні учасники кримінального провадження стосовно інших, якщо у них існує сумнів щодо їхньої неупередженості. При самовідводі заяву подають особи стосовно самих себе. 

Так, суддя або слідчий суддя не може брати участь у кримінальному провадженні якщо, наприклад, він є близьким родичем учасника справи або якщо він особисто чи члени його сім’ї зацікавлені в результатах провадження. Загалом, причиною для відводу або самовідводу можуть бути будь-які обставини, які викликають сумнів у неупередженості судді. 

Заяви про відвід та самовідвід можуть подати як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду. Попри благородність мети, іноді сторона захисту використовує цю процесуальну можливість як спосіб затягнути розгляд справи. Так, учасники можуть навмисне подавати заяви про відвід чи самовідвід, знаючи, що їх не задовольнять, але судді витрачають багато часу навіть на їхній розгляд. В подальшому це ставить під загрозу можливість розглянути справу в межах розумних строків. 

Інститут самовідводів — один з інструментів суду для забезпечення неупередженого розслідування. Адже на кону ухвалення законного та справедливого судового рішення і однією із підстав для його скасування є ухвалення судового рішення незаконним складом суду. Тому для того, щоб роки судового розгляду не минули даремно, слід вирішити всі сумніви в упередженості складу суду через інститут відводів. 

 

Також радимо почитати матеріали про механізми конфіскації російських активів, судові засідання онлайн та цивільну конфіскацію.

 

Цю публікацію підготовлено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її вміст є виключною відповідальністю Transparency International Ukraine і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

 

Долучайтеся до наших соцмереж

Transparency International Ukraine: Facebook | Instagram | Telegram | Twitter 

DOZORRO: Facebook | Instagram | Telegram 

Прозорі міста: Facebook 

Та підписуйтесь на нашу розсилку!