Що вдалося?

За 2 роки Антикорсуд уже встиг винести 45 вироків першої інстанції, з яких 37 обвинувальні та 7 виправдувальні. Стосовно ще одного вироку інформація так і не оприлюднена, тому ми не знаємо його резолютивну частину. Із загальної кількості вироків 4 вироки ВАКС були скасовані після скандального рішення Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року — ці справи стосувалися  «неконституційного» недостовірного декларування. Своєю чергою, за два роки Апеляційна палата ВАКС переглянула 21 справу, і, зокрема, вже скасувала один з вироків суду першої інстанції.

Загалом за два роки існування ВАКС розглянув небагато-немало, а понад 19 000 клопотань, заяв та скарг.

За 2 роки Антикорсуд розглянув кримінальні справи щодо трьох народних депутатів (двоє з них були виправдані, а одного визнали винним), двох голів місцевих рад, 11 (!) суддів (двоє з них були виправдані), одного прокурора, 4-х керівників підприємств, 6-х адвокатів; та 17 представників інших професій, двоє з яких були виправдані.

За період функціонування Антикорсуду у топкорупційних справах було внесено застав на суму понад 900 млн грн, з яких безповоротно стягнуто в бюджет більше ніж 65 млн грн. Зокрема, у справі Максима Микитася держава стягнула 30 млн грн після того, як Микитась порушив умови запобіжного заходу — спілкувався з двома іншими підозрюваними. 

Що зробити, щоб робота суду стала ефективнішою?

Як бачимо, Антикорсуд уже успішно виконує саме ті функції, які від нього очікували громадськість та влада від самого запуску 5 вересня 2019 року. Однак, звісно, не все так просто. І серед перешкод, які не дають ВАКС повноцінно виконувати поставлене перед ним завдання, можна визначити такі.

 

  • Відсутність спільної мови з адвокатським середовищем.

 

На сьогодні маємо ситуацію, за якої Національна асоціація адвокатів України дуже активно у медійному полі протидіє ВАКС. Адвокати вже неодноразово звинувачували суд в «обвинувальному ухилі у роботі». Але на практиці, згідно з даними моніторингу Transparency International Ukraine, такого ухилу не встановлено. 

Навпаки, доволі поширені ситуації, де адвокати, які одночасно є членами адвокатського самоврядування і розглядають дисциплінарні справи адвокатів, поза тим представляють сторону захисту у ВАКС. Власне, це не є забороною чи порушенням. Однак як при порушеннях такими адвокатами норм етики та процесу (а вони були!) ці ж люди каратимуть самих себе — питання відкрите. І це фактично унеможливлює реальне притягнення до відповідальності адвоката-порушника.

 

  • Відсутність у ВАКС можливості  притягнути до відповідальності за неповагу до суду.

 

Таке право є у всіх судів, окрім вищих спеціалізованих, куди входить і ВАКС. На сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт для усунення цієї прогалини, однак коли парламентарі його розглянути, поки невідомо.

Що ще треба зробити, для покращення роботи ВАКС?

  • Реформувати Вищу раду правосуддя (ВРП), яка сьогодні є основним важелем впливу на суд. Так, останнім часом склалась практика систематичного притягнення суддів, зокрема і суддів ВАКС, до дисциплінарної відповідальності — тут можна згадати історії про дисциплінарки щодо (Тимура Хамзіна та Андрія Біцюка. Система притягнення до дисциплінарної відповідальності є важливим механізмом у судочинстві, проте надто часто вона має вибірковий характер. Тому експерти. неодноразово наголошували на репресивному характері роботи ВРП щодо ВАКС.
  • Забезпечити потребу ВАКС у власному приміщенні. Минулого літа Верховна Рада передала Антикорсуду приміщення на столичному проспекті Перемоги 41. Однак, вже передану будівлю потрібно ще адаптувати до потреб сучасного суду, що вимагає значної модифікації останньої.
  • Врегулювати питання охорони житла та майна суддів, про що неодноразово зазначав сам суд. 

Тож як багато може досягти суд за два роки, перебуваючи під тиском, наглядом і очікуваннями з усіх сторін? Як бачимо, дуже багато, адже як експертна, так і профільна спільнота вже відчула різницю між «до» та «після» запуску ВАКС.

Більше про особливості роботи ВАКС в останні два роки читайте у блозі нашої Катерини Риженко на сайті «Громадського телебачення»: https://bit.ly/2_roku_VAKS

Проєкт реалізується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) – провідної антикорупційної програми підтримки в Україні, що фінансується ЄС, співфінансується і впроваджується Міністерством закордонних справ Данії.