Східна Європа та Центральна Азія – другий регіон за найгіршими результатами Індексу сприйняття корупції-2019 глобального руху Transparency International. Дослідження охоплює оцінку 19 країн регіону з середнім показником 35 балів зі 100 можливих. Гірший середній бал лише в країнах Тропічної Африки – 32. Нагадаємо, що цього року Україна отримала 30 балів.

У країнах усього регіону розподіл влади недостатньо чіткий, державні ресурси використовують для маніпуляцій виборами, фінансування політичних партій непрозоре, а конфлікт інтересів не регулюється.

Лише у трьох країн результат вищий за середній по світу: у Грузії (56), Білорусі (45) і Чорногорії (45). На нижніх щаблях – Туркменістан (19), Узбекистан (25) і Таджикистан (25).

Внаслідок політичного впливу на контролюючі органи, недостатньої незалежності судової влади та обмеження свободи преси у багатьох країнах регіону виникає надмірна концентрація влади.

Попри їхнє прагнення приєднатися до Європейського Союзу, результати шести країн Західних Балкан та Туреччини не покращилися.

Результат Туреччини (39) значно погіршився з 2012 року — на 10 балів — в той час як за той самий час Боснія і Герцеговина (36) втратила шість балів. Серйозні виклики становлять нестача політичної волі та зменшення дотримання законів та нормативно-правових актів.

З 2012 року результати Білорусі (45), Киргизстану (30) і Узбекистану (25) у СРІ значно покращилися. Однак ці три пострадянські країни все ще зазнають узурпації влади та проблем із системою стримувань і противаг.

Хоча в Узбекистані дещо пом’якшився контроль за медіа, режим у цій країні залишається одним із найбільш авторитарних у світі.

Узурпація влади та її концентрація в приватних руках залишаються серйозною перешкодою для розвитку регіону. З корупцією можна боротися ефективно лише тоді, коли політичні лідери ставлять громадські інтереси на перше місце та самі є взірцем прозорості.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(626) "Східна Європа та Центральна Азія – другий регіон за найгіршими результатами Індексу сприйняття корупції-2019 глобального руху Transparency International. У країнах усього регіону розподіл влади недостатньо чіткий, державні ресурси використовують для маніпуляцій виборами, фінансування політичних партій непрозоре, а конфлікт інтересів не регулюється." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Східна Європа та Центральна Азія – другий регіон за найгіршими результатами Індексу сприйняття корупції-2019 глобального руху Transparency International. У країнах усього регіону розподіл влади недостатньо чіткий, державні ресурси використовують для маніпуляцій виборами, фінансування політичних партій непрозоре, а конфлікт інтересів не регулюється.

Країни, варті особливої уваги

Вірменія

З результатом у 42 бали Вірменія покращила свій результат на сім балів з минулого року. Після революції 2018 року та формування нового парламенту країна продемонструвала обнадійливий розвиток антикорупційних реформ.

Попри ці покращення, подоланню корупції в країні й далі перешкоджають конфлікти інтересів та непрозорі й непідзвітні операції в державному секторі.

Хоча для покращення політичної доброчесності знадобляться ресурси та час, для забезпечення відповідних стримувань та противаг і покращення результатів боротьби з корупцією насамперед важливо збільшити довіру громадськості до правоохоронних органів та судової системи.

У Вірменії важливі політична воля та впровадження антикорупційних політик, хоча також необхідна термінова засаднича зміна політичної культури та врядування.

 

Косово

Косово, яке отримало 36 балів, перебуває у стані зміни законодавчої влади, що може створити нові можливості для змін. Після багаторічної критики уряду та міжнародної спільноти у Косово через нездатність впоратися з корупцією, партія «Самовизначення», яка нещодавно отримала більшість місць у парламенті, має нагоду продемонструвати свою відданість боротьбі з корупцією.

Під час передвиборчої кампанії ця партія була однією з небагатьох, які відреагували на запити оприлюднити інформацію про фінансування кампанії. Але чи зможе новий уряд дотримуватися стандартів політичної доброчесності — ще невідомо. Щоб цього досягти, їм варто позбутися традиційної практики політичних призначень на посади на державних підприємствах та забезпечити юридичне зобов’язання оприлюднювати інформацію про фінансування політичних партій.

У Косово новий парламент має нагоду виправити помилки попередньої влади та поставити боротьбу з корупцією на перше місце.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(394) "З результатом у 42 бали Вірменія покращила свій результат на сім балів з минулого року. Після революції 2018 року та формування нового парламенту країна продемонструвала обнадійливий розвиток антикорупційних реформ." ["quote_author"]=> string(0) "" }

З результатом у 42 бали Вірменія покращила свій результат на сім балів з минулого року. Після революції 2018 року та формування нового парламенту країна продемонструвала обнадійливий розвиток антикорупційних реформ.

Джерело: www.transparency.org