Показники Індексу сприйняття корупції Transparency International 2018 у країнах Східної Європи та Центральної Азії є не надто втішними, а прогрес у боротьбі з корупцією – незначним. Регіон має середній бал 35 у CPI 2018, і таким чином є другим регіоном із найнижчим показником у світовому Індексі, залишаючи позаду африканські країни на півдні від Сахари.

Лише одна країна отримала 50 балів зі 100, всі інші мають 45 балів та менше. І лише три країни регіону отримали більше 43 балів. Грузія є лідером у регіоні – 58 балів. Після неї – Чорногорія (45) та Білорусь (44). Туркменістан отримав найнижчий бал у регіоні (20), трохи вище в рейтингу – Узбекистан (23) та Таджикистан (25).

Корупція та криза демократії

Демократичні інституції загалом в регіоні перебувають під загрозою, частково через авторитарні режими в країнах. Громадяни країн регіону не завжди долучаються до активістського руху або демонструють їм підтримки, адже переживають за наслідки такого вибору.

У більшості пострадянських країн повноцінно не працює система стримувань та противаг, яка б не дозволяла приватним особам мати виключний вплив на рішення уряду. Відтак існують незаконні методі лобізму, а конфлікти інтересів лишаються прихованими. А ті країни, які взяли курс на євроінтеграцію, не розкривають цілком інформацію щодо виборчих кампаній та фінансах політичних партій. Окрім того, влада цих країн нерідко тисне на громадські організації, журналістів-розслідувачів або політичну опозицію.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(307) "Регіон має середній бал 35 у CPI 2018, і таким чином є другим регіоном із найнижчим показником у світовому Індексі, залишаючи позаду африканські країни на півдні від Сахари." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Регіон має середній бал 35 у CPI 2018, і таким чином є другим регіоном із найнижчим показником у світовому Індексі, залишаючи позаду африканські країни на півдні від Сахари.

Хто став кращим у рейтингу

Хоча держава-кандидат на вступ до ЄС Албанія виросла 5 пунктів за останнє п’ятиріччя – з 31 до 36 балів у 2018 році, з минулого року опустилася на два бали. Це може бути наслідком політичної ситуації, яка заважає просуванню низки антикорупційних реформ.

Аутсайдери

У 2018 році Азербайджан (28 балів), Росія (28), Казахстан (31), Косово (37), Сербія (39) та Чорногорія (45) включені до списку країн, у яких показник Індексу сприйняття корупції продовжує падати або триває стагнація.

Азербайджан за рік різко впав на 6 балів (25 у 2018). Це зниження відбулося через тривале переслідування громадянського суспільства та незалежних журналістів. За останні кілька років влада Азербайджана значно ускладнила процес міжнародного фінансування для громадських організацій, зокрема й національного відділення ТІ у країні. Окрім того, у вересні 2017 року OCCRP опублікувала розслідування щодо відмивання 2,9 млрд доларів, пов’язаних із махінаціями правлячої еліти Азербайджана.

Росія цього року впала на один бал і тепер має 28 зі 100. У країні політичні й громадянські права є слабкими, бізнес та експертне середовище не надто вірить, що влада затвердить дієві заходи з антикорупційної боротьби. Незалежні медіа, як і незалежні громадські організації, зустрічають доволі рідко. Судова система є залежною від окремих впливових осіб та порядку денного теперішньої влади, про що свідчить нещодавній скандал із справою ректора одного з університетів Санкт-Петербурга та Transparency International Росія.

Пильно спостерігати

Глобальний антикорупційний рух Transparency International називає Туреччину, Боснію та Герцеговину, Грузію, Україну, Македонію та Вірменію серед країн, за якими варто ретельно спостерігати найближчі роки через неоднозначний політичний ландшафт цих країн та їхні нестабільні тенденції руху в Індексі сприйняття корупції.

Хоча Грузія з 58 балами зросла на два пункти цього року, зараз країна зіштовхується з відступом демократії, що робить її вразливою до топ-корупції. Негативними явищами також є відсутність підзвітності правоохоронних органів, політичний вплив на судову владу, напади на громадянське суспільство.

Із зростанням на два бали порівняно з минулим роком Україна все ще лишається нижче середнього світового показника CPI 43 бали. Адже антикорупційні реформи, що почалися 2014 року, лишаються неповними, а прогрес надто повільний. Через неефективну судову систему новоствореним антикорупційним органам не вдалося притягнути до відповідальності жодного корупціонера-високопосадовця.

Рекомендації Transparency International

– Забезпечити вільний простір для діяльності громадських організацій, зокрема захист свободи слова та права на демонстрації

– Залучати громадян до моніторингу державних витрат

– Реформувати судову систему та покращити підзвітність та прозорість органів державної влади

– Забезпечити вільний доступ до інформації