Три роки тому кілька десятків активістів об’єдналися, щоб дати владі, яка ще не оговталася після втечі Януковича, «чарівного пенделя» і змусити реалізувати болючі зміни. Що з того вийшло

Йшов березень 2014-го. Країна ще оплакувала загиблих на Майдані. Розуміння їхньої жертви піднімало ставки для тих, хто вистояв і хотів жити в іншій країні. Було зрозуміло, що віддавати ці трансформації на відкуп владі, як у 2005-му, не можна. Треба було діяти. Оперативно, узгоджено і потужно.

Так рівно три роки тому кілька десятків активістів, які давно писали реформи «у стіл», дістали свої законопроекти – і вже написані, і ті, що були на рівні ідей – і пред’явили владі «до реалізації». 7 березня 2014-го Ганна Гопко, Світлана Заліщук, Оксана Сироїд, Олег Рибачук, Ольга Галабала, Віктор Таран, Наталя Соколенко та десятки інших активістів в одному з київських креативних просторів утворили громадську ініціативу Реанімаційний Пакет Реформ.

Їх мета була чіткою і зрозумілою: швидка реанімація країни, незворотні зміни у антикорупційній, судовій, виборчій, конституційній, правоохоронній сферах, децентралізація та реформа держслужби. Перші «наступальні кроки» були блискавичним та переможними. Порядок денний громадськості став порядком денним влади. Проте, вже за кілька місяців «реакційні сили» оговталися та почали свою гру. Стало ясно, що домогтися прийняття законів – замало: так само прискіпливо доводилося контролювати їх імплементацію.

Сьогодні, 7 березня 2017-го, озираючись на 7 березня 2014-го, ясно, що зробити вдалося багато. РПР об’єднав 73 організації і 300 експертів, які долучилися до написання більш як 300 законів. Але так само ясно і те, що можна було би зробити набагато більше – якби громадянському суспільству навіть не допомагали, а просто не заважали. З кожною хвилиною, днем, місяцем, роком, які віддаляють країну від Революції гідності, боротися з «мафією» у владі стає все складніше. Так само як все складніше боротися з втомою від цієї боротьби серед експертів, які, попри насаджені міфи, працюють в коаліції безкоштовно – гранти, що їх РПР отримує переважно від Європейського Союзу, покривають проекти та роботу свого Секретаріату.

НВ попросило сімох експертів РПР підсумувати, що вдалося зробити їм і країні за ці три роки – а що так і не вдалось. І запропонувало відповісти на головне питання: чи настане в Україні момент, коли зникне необхідність жорсткого тиску на владу з боку громадянського суспільства?


Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ 

Про головні досягнення РПР за три роки.  Головне досягнення – це вплив на формування позитивної програми після Революції гідності. Дуже важко трансформувати енергію протесту у творчість. Саме тому те, що громадянське суспільство через РПР та інші організації мало вплив на формування Коаліційної угоди, Програми дій уряду Володимира Гройсмана та ще багато важливих документів – величезне досягнення. В країні слабких інституцій немає альтернативи демократії участі, коли громадяни беруть на себе частину відповідальності за майбутнє країни. І РПР став чи не найактивнішою платформою для цього.

Чому ви в РПР? Я працював і у владі, і у бізнесі. Наразі мені здається, що можливість незалежності та відстоювання суспільного інтересу найбільше присутня в громадському секторі. Тому я після Революції гідності повернувся у так званий третій сектор. Попередній досвід «по іншу сторону круглого столу» надає перевагу ширшого розуміння речей. При цьому для мене РПР – механізм, зокрема, і посилення позиції організації Transparency International Ukraine, в якій я є виконавчим директором. Поки цей механізм посилює ТІ та слугує відстоюванню суспільного інтересу – я в грі.

Три головні досягнення влади за три роки:

  • Збройна відсіч агресору та активізація євроатлантичного вектору міжнародної політики.
  • Активізація децентралізаційних процесів.
  • Запуск антикорупційних інституцій (НАБУ) та механізмів (система е-декларування та Prozorro).

Три головні провали влади за три роки:

  • Відсутність стратегії інтеграції окупованих територій та Криму.
  • Нереформованість фіскальних органів, неефективність стосунків влада – бізнес.
  • Дуже мало системних змін пройшло стадію незворотності. Мова йде про судову, виборчу реформу, тощо.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Я б не обмежував сферу діяльності РПР тиском, бо це лише 20% нашої роботи. Проте, визнаю, вони – найбільш помітні. Потреба співпраці влади та суспільства буде завжди, тому активна позиція третього сектору ніколи не перестане бути необхідною. А яку форму вона обиратиме, яка буде найбільш ефективна – великі коаліції як РПР, тематичні як Фільтруй суд чи Декларація під контролем, мережеві заходи чи акції прямої дії – питання вторинне. Використовуємо те, що дає результат, і ми його досягнемо.


Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, співголова Ради Реанімаційного Пакету Реформ 

Про головні досягнення РПР за три роки. Можна було б вибрати і назвати найважливіші закони з понад сотні, які були розроблені та проадвокатовані експертами РПР та громадськими організаціями, що входять до коаліції. Однак важливо оцінити значення і досягнення в цілому.

По-перше, ми змогли запропонувати власний порядок денний необхідних змін – Дорожну карту реформ. РПР виник на Майдані саме з метою просувати порядок денний громадянського суспільства. За три роки роботи понад ста законів з цього порядку денного були ухвалені.

По-друге, ми стали голосом громадянського суспільства у процесі реформ. Об’єдналися найпотужніші організації. РПР значно підвищив роль громадянського суспільства у процесі вироблення і прийняття рішень у державі.

По-третє, РПР показав позитивний приклад єдності та організаційного розвитку. Багато ініціатив, зароджених на Майдані, не витримали перевірки часом. Існує міф, що українці не здатні об’єднуватися. Наш приклад чудово це спростовує.

Чому ви в РПР? Бо вірю, що на сьогодні це дуже важлива та впливова громадська ініціатива, яка дозволяє реалізовувати мою власну місію – змінювати країну. РПР це також надзвичайно цінний досвід інституційної розбудови коаліції. На початку РПР була ідея необхідності швидкої реанімації країни, а вже через рік стало зрозуміло, що необхідно переходити до довгострокової відновлюваної терапії, що потребувало зовсім іншої архітектури РПР.

Дуже важливо займатися справою, в яку віриш, бачиш користь від свого внеску та можливості для розвитку. Все це можна знайти в РПР.

Три головні досягнення влади за три роки:

Складно говорити про значні досягнення, коли навіть ті реформи, де є позитивні зміни, реалізовані лише частково і точка неповернення ще не пройдена.

  • Безперечним досягненням є незалежність України від російського газу – нам багато років говорили, що це неможливо.
  • Зникнення корупції на дорогах – ще один неймовірний результат, який відверто перевищив мої очікування.
  • Електронні декларації – читаючи їх, може здаватися, що це суцільна зрада, але корупції не стало більше – більше стало інформації, а красти і приховувати крадене стало набагато важче.

Три головні провали влади за три роки:

  • Головний провал – це різке падіння рівня добробуту українців. Звичайно, війна, втрата територій, але багато помилок зроблено владою, а не ворогами.
  • Падіння добробуту прямо пов’язане з другим провалом – забезпеченням справедливого покарання корупціонерам і злочинцям. Банки розграбовано – але нікого не покарано. Дороги розвалюються – покарання немає. Судді беруть хабарі – система не здає своїх. На закритті кримінальних справ наживаються прокурори та судді, а страждають від цього звичайні люди. Ситуація ідентична 2007-2009 рокам. Відсутність справедливості породжує тотальну зневіру з боку людей.
  • Третій провал – це слабка комунікація влади з громадянами. Багато реформ не відбувається, бо влада не здатна пояснити їх громадянам.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Тиск громадянського суспільства на владу необхідний завжди. Громадські організації та ініціативи виконують важливу функцію: контроль за владою та запобігання прийняття рішень не в інтересах народу. Форма, в якій цей тиск здійснюється, може відрізнятися. Сьогодні РПР ефективно підсилює громадські організації, які входять до коаліції. З часом, можливо, буде знайдено ще кращі механізми.

 

Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ 

Про головні досягнення РПР за три роки. РПР вдалося об’єднати громадських активістів, які прагнуть реформ. Перефразовуючи відомий вислів Генрі Кісінджера щодо Європи, тепер в Україні є телефон, куди можна подзвонити громадськості.

Серед досягнень РПР в економічних реформах – зниження оподаткування зарплат, антикорупційна реформа податкового адміністрування та скасування збору при купівлі готівкової валюти, які активно підтримувала коаліція.

Чому ви в РПР? Бо РПР – надзвичайно потужний інструмент у просуванні реформ. Для нас він є рупором, який дозволяє більш ефективно доносити ідеї і перетворювати їх на державну політику.

Три головні досягнення влади за три роки:

  • Стабілізовано макроекономічну ситуацію, не допущено дефолту та інфляційної спіралі.
  • Зруйновану найбільшу схему політичної корупції в Україні – різні ціни на газ для різних споживачів.
  • Запроваджено систему електронних закупівель ProZorro.

Три головні провали влади за три роки:

  • Багато корупційних схем не зруйновано, а взято під контроль новою владою.
  • Не приватизовано жодного великого підприємства.
  • Зберігся рекет бізнесу силовими структурами.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Потреба в коаліції як асоціації громадських організацій залишатиметься завжди. Але об’єднання, яке ми маємо та яке було створено на платформі боротьби з корупцією та створення демократичних інститутів замість радянських, стане менш актуальним, коли буде досягнута критична маса успіхів.

 

Михайло Жернаков, Головний експерт з судової реформи Реанімаційного Пакету Реформ, член Ради РПР

 

Про головні досягнення РПР за три роки. Боротьба з корупцією: створено НАБУ, запрацювали електронні декларації, відкрили реєстри.

Розпочалася судова реформа: прийняті зміни до Конституції в частині правосуддя включно зі створенням нового Верховного Суду з нуля, оновлення суддівського корпусу більше, ніж на тисячу суддів, створена Громадська рада доброчесності з реальними повноваженнями.

Старт децентралізації – створення об’єднаних громад, фінансова децентралізація, початок автономізації закладів охорони здоров’я.

Чому ви в РПР? РПР – дієвий механізм робити зміни в державі, яких ти прагнеш, і мережа чудових людей, з якими навіть у щоденній боротьбі працювати – суцільне задоволення.

Три головні досягнення влади за три роки:

  • Патрульна поліція.
  • ProZorro.
  • Енергетична незалежність – суттєве зменшення частки російського газу в імпорті.

Три головні провали влади за три роки:

  • Захист корупції замість боротьби з нею.
  • Кадрова політика за принципом лояльності, а не фаховості.
  • Відсутність суттєвого прогресу в побудові верховенства права – відсутність ефективного розслідування злочинів на Майдані, продовження практики політичного тиску на незалежні органи, відсутність реформи поліції (крім патрульної) і прокуратури.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Коли політична влада буде здатна самостійно обирати оптимальні рішення для сталого розвитку українського суспільства. Але це станеться не раніше, ніж контроль громадянського суспільства за владою стане всеосяжним.

 

Тетяна Бойко, координаторка житлових програм громадянської мережі ОПОРА, експертка групи Реформа енергетичного сектору Реанімаційного Пакету Реформ

Про головні досягнення РПР. Вдалося об’єднати зусилля та забезпечити синергетичний ефект в роботі провідних громадських організацій України, в результаті, успішно проадвокатовано ряд важливих для країни реформ

 

Чому ви в РПР? Це комунікаційна площадка, яка дає можливість випрацьовувати спільне бачення реформ між основними «гравцями» громадського сектору, відповідно, краще розподіляти ролі та проводити адвокаційні кампанії для втілення цих реформ

Три головні досягнення влади за три роки:

  • Запущено реформу децентралізації – створено об’єднані громадипередано фінансові ресурси на місцевий рівень
  • Створено ряд електронних сервісів, які слугують і превентивним антикорупційним механізмом, і посилюють громадський контроль за діями влади (ProZorro, електронне декларування, www.data.gov.ua та ін.).
  • Створено НАБУ, ліквідовано податкову міліцію

Три головні провали влади за останні три роки:

  • Не реформована судова система.
  • Залишилася стала виборча система.
  • Впровадження важливих реформ гальмується, зокрема, енергетичні реформи, реформа держслужби, соцзахисту, антикорупційна…

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Коли основні реформи стануть незворотними. Без впровадження виборчої системи з відкритими списками та реформи державної служби цього складно очікувати. Потрібні і нові люди, і нові правила у владі. Разом із тим, чесні професіонали повинні там залишитися.

 

Анатолій Ткачук, науковий директор Інститут розвитку громадянського суспільства, головний експерт групи Децентралізація Реанімаційного Пакету Реформ

Про головні досягнення РПР. Перше досягнення в тому, що РПР став фактором політичного життя. Друге – йому вдалося під один дахом зібрати багато різних людей та організацій. Без вождізму, що буває дуже зрідка. І третє – РПР дав можливість для реалізації багатьом проектам, які народжувалися довгі роки у різних організаціях.

Чому ви в РПР? Дивися пункт перший.

Три головні досягнення влади за останні три роки:

  • Ключове те, що в умовах, по суті, війни та втрати 10% території та 23% економіки, Україна залишилася «на плаву». Для міжнародних крутих спеціалістів – це неймовірно. Вони не можуть зрозуміти, як це відбулося.
  • Друге те, що в умовах війни, яка потребує централізації цензури та вертикалізму, Україна започаткувала та впроваджує децентралізацію. Це феноменально. Це виключно український досвід.
  • І третє, щоб би там хто не говорив, в економіці лібералізувалися умови щодо відкриття та закриття бізнесу, спрощення адміністрування податків, зокрема, ПДВ. Все те, про що ми говорили багато років, нарешті було реалізовано.

Три головні провали влади за три роки:

  • Головний провал і не тільки влади, а усієї політичної еліти в тому, що в Україні так і не відбулася консолідація патріотичних українських сил. На відміну від громадськості, котра знайшла в собі цей потенціал. Ми наступаємо на горло своїй пісні, дискутуємо, але разом рухаємося далі. А от бомонд розділився і рве один одного і Україну на частини. І це дуже погано. Я думаю, що і президент, і уряд могли би знайти шлях, як стати модератором цього процесу. Це фундаментальний провал.
  • Другий – це питання нацбезпеки. Владі за ці три роки варто було зайнятися озброєнням та стриманням. Вкрасти, купити, модернізувати, поставити ракети середньої дальності на бойове чергування, щоб Росія бачила, що може отримати достойну відповідь.
  • Третій провал в тому, що ми надто багато говорили про безвіз і за три роки його не отримали. В умовах війни говорити про швидкий безвіз було трохи смішно. Але влада повторювала це, як мантру. Це нанесло великої шкоди. В той же час ми так і не почали реалізовувати загальнонаціональний проект української єдності: міжрегіонального співробітництва, формування єдиного громадського простору. Проекти, які не є економічними, але які дуже важливі для єдності держави.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Тиск має бути завжди. Просто змінюється його інтенсивність. Це закономірно. Адже у владній системі концентрується дуже багато ресурсів. Вона апріорі починає жити своїм життям, тому потрібні зовнішні впливи.

Але РПР треба думати про ребрендінг. Реанімація більше не підходить. Так довго реанімувати не можна. Це значить смерть організму. Нам потрібний Реформаторський пакет розвитку та постійне вдосконалення.

 

Інна Борзило, виконавча директорка ГО «Центр UA», членкиня Ради РПР

Про головні досягнення РПР. Завдяки спільним діям експертне середовище спроміглося стати учасником вироблення та імплементації законодавчих змін, вироблення рішень стало більш публічним.

Чому ви в РПР? Це ефективна формула взаємодії із провідними експертами та прогресивними політиками (парламентарями та урядовцями) щодо реформування країни.

Три головні досягнення влади за три роки:

  • Заснування нових антикорупційних органів (НАБУ, НАЗК, САП) – як шанс на системні зміни.
  • Запуск нової патрульної поліції – як зміна, яку кожен може побачити на вулиці.
  • Зміцнення Збройних Сил України – як першочергова необхідність для країни, яка потерпає від зовнішньої агресії.

Три головні провали влади за три роки:

  • Імітація реформи органів прокуратури.
  • Неготовність змінити виборче законодавство задля оновлення політичних еліт та відділення грошей від політиків.
  • Безкарність корупціонерів з колишньої та чинної влади, безкарність винних у розстрілах Небесної сотні.

Про те, коли зникне необхідність у тиску на владу. Ніколи. Незалежний контроль дій влади – це природня функція громадянського суспільства навіть у найбільш розвинених та успішних демократіях. Інша справа – це формат цього контролю. Не виключаю, що після ухвалення ключових змін з Дорожньої карти реформ, РПР може трансформуватися у менші партнерства, сфокусовані на імплементації змін у конкретних сферах на національному та регіональному рівні.

Олена Трибушна, Ірина Соломко, Новое время