У Швеції планують запустити онлайн-платформу з відкритими даними про закупівлі. У рамках спільного проєкту Transparency International Ukraine ділитиметься досвідом, як в Україні запустили систему Prozorro та як залучити громадськість до моніторингу закупівель на прикладі екосистеми DOZORRO.

Портал OpenProcurement планують збудувати за принципами системи публічних закупівель Prozorro, яка, за словами організаторів Open Knowledge Sweden та DIGG, є натхненням цього проєкту. Завдяки прозорому процесу у Швеції планують зекономити щонайменше 1%  від загальної вартості закупівель — 7 млрд шведських крон на рік (приблизно $700 млн). В Україні за чотири роки роботи система публічних закупівель Prozorro заощадила країні 100 млрд грн.

Швеція має одну з найзакритіших систем закупівель серед країн ЄС. У країні досі немає урядової бази тендерів. Відтак громадяни часто безпорадні в запобіганні корупції, бо дізнаються про закупівельні скандали вже з медіа. Самі учасники називають процес подання заявок виснажливим. А державні інституції хоч і намагаються створити умови для високої конкуренції, проте не мають ресурсу, щоб оцінити ефективність закупівель.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(126) "Система публічних закупівель Prozorro є натхненням для проєкту в Швеції." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Система публічних закупівель Prozorro є натхненням для проєкту в Швеції.

Онлайн-платформа OpenProcurement матиме інтерактивні інструменти та відкриті дані про кожний етап закупівельного процесу. Портал складатиметься з трьох компонентів: реєстру даних, модуля аналітики для візуалізації державних витрат (на прикладі BI Prozorro) та API для простого використання наборів даних. Крім того, в рамках проєкту відбудеться Школа даних для державних службовців, бізнесу, журналістів та громадських активістів.  

Ініціатори шведського проєкту Open Procurement впевнені, що завдяки відкритим закупівлям держава зможе надавати якісніші послуги за ту саму ціну, а громадяни зрозуміють, як витрачають їхні податки та зможуть попередити корупцію й помилки в тендерах завчасно.   

Організаторами проєкту є Open Knowledge Sweden та DIGG спільно з партнерами Transparency International Ukraine, Open Contracting Partnership, Öppen Upphandling, The Swedish Association of Investigative Journalism.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(402) "Швеція має одну з найзакритіших систем закупівель серед країн ЄС. Завдяки прозорому процесу у Швеції планують зекономити щонайменше 1%  від загальної вартості закупівель — 7 млрд шведських крон на рік (приблизно $700 млн)." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Швеція має одну з найзакритіших систем закупівель серед країн ЄС. Завдяки прозорому процесу у Швеції планують зекономити щонайменше 1%  від загальної вартості закупівель — 7 млрд шведських крон на рік (приблизно $700 млн).