Transparency International Ukraine закликає народних депутатів повернути на повторне друге читання законопроєкт № 2237 про скасування недоторканності.

16 грудня парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності вніс низку поправок у документ перед другим читанням, які фактично нівелюють ініціативу президента. 

Зокрема законопроєкт не передбачає, хто і як розглядатиме клопотання про здійснення негласних слідчих (розшукових) дій. Це положення унеможливлює застосування НСРД до народних депутатів України.

Окрім того, комітет запропонував положення, що такі клопотання, окрім застосування НСРД і обшуку, суд повинен розглядати за обов’язкової участі народного депутата. Тобто сторона захисту отримає можливість для процесуальних диверсій. Також важливо, що суд може розглядати клопотання, окрім негласних слідчих дій, без депутата лише, якщо той не з’явився без поважної причини. А суддя здебільшого визначає “поважність” за своїм внутрішнім переконанням. 

Окрім того, раніше комітет вирішив, що лише Генпрокурор (або його в.о.) матиме право реєструвати кримінальне провадження щодо народного депутата. Запропонована модель не буде працювати ефективно.

Transparency International Ukraine закликає парламентарів повернути цей законопроєкт на повторне друге читання та виправити ці недоліки.

Необхідно, аби з’явився ефективний процесуальний механізм притягнення до відповідальності народних депутатів. Наразі його немає.

Заява відкрита до підписання. Долучайтеся!

ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”

Громадський Контроль

Центр громадського моніторингу та досліджень

Трипільський край

Рада громадського контролю НАБУ

АвтоМайдан – AutoMaidan

Трипільський край

Асоціація Політичних Наук

Інститут Аналітики та Адвокації

Молода Черкащина

Жіночий Антикорупційний Рух

Агентство Ефективних Рішень

ПОЛТАВСЬКА ПЛАТФОРМА

Єдність і Розвиток

Кременчуцький антикорупційний центр

Львівський регуляторний хаб

Центр Громадського Моніторингу та Аналітики

ЗОГО “Народний Захист”

ГО “Всеукраїнський центр протидії корупції та сприяння правоохоронним органам “Антикорупційна ініціатива”

Підписати можна, написавши листа на адресу [email protected]

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(248) "Transparency International Ukraine закликає народних депутатів повернути на повторне друге читання законопроєкт № 2237 про скасування недоторканності." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Transparency International Ukraine закликає народних депутатів повернути на повторне друге читання законопроєкт № 2237 про скасування недоторканності.