15 травня Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні разом з Агентством з питань запобігання корупції презентували нове дослідження стану корупції в Україні. 

Команда Info Sapiens за підтримки Уряду Данії провела опитування населення (2516 осіб), 1093 представників бізнесу та 98 експертів і порівняла з попередніми дослідженнями за 2017 рік. 

Згідно з дослідженням, 69% українців вважають корупцію однією з найважливіших проблем у державі — після війни на Сході (72,7%). 

Водночас обізнаність населення про корупцію доволі низька. Так, лише близько 11% знають достатньо про результати діяльності антикорупційних органів, а 28,2% визнають “абсолютну необізнаність” у цих питаннях.

Дослідники зазначають, що населення найчастіше приписує корумпованість установам, з якими стикається рідко — митниці, судам, Верховній Раді, прокуратурі, — і тільки на п’ятому місці медичні заклади, з роботою яких люди часто мають контакти безпосередньо.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(210) "11% знають достатньо про результати діяльності антикорупційних органів, а 28,2% визнають “абсолютну необізнаність”." ["quote_author"]=> string(31) "дані дослідження" }

11% знають достатньо про результати діяльності антикорупційних органів, а 28,2% визнають “абсолютну необізнаність”.

дані дослідження

Примітно й те, що українці сприймають рівень корупції в антикорупційних інституціях вищим, ніж експерти. Наприклад, населення бачить поширеною корупцію в Антикорупційному суді (4,01 з 5 можливих), експерти — мінімальну (1,58). Це при тому, що експерти загалом оцінюють судову систему, як корумповану.

Понад половину опитаних українців і бізнесу погодилися з тим, що судова реформа — це перший пріоритет у боротьбі з корупцією. Понад третина підтримали зміни в органах правопорядку та прокуратурі.

Також цікавим є порівняння з даними GFK від 2017 року. В Україні суттєво порідшали примусові благодійні внески у школах і садках: оцінка знизилася з близько 70% до 55%. 

Деталі свого дослідження EUACI та НАЗК планують опублікувати після 18 травня.

Нагадаємо, взимку Transparency International презентувала щорічний Індекс сприйняття корупції. Дослідження показало падіння України на два пункти. Ми отримали 30 балів зі 100 можливих і повернулися на рівень 2017 року.

Оцінка України сформувалася з 9 різних досліджень. Три показали незначне зростання, три нульову динаміку, а три — зниження. Найбільший мінус — 13 пунктів у дослідженні Global Insight Country Risk Ratings. Ідеться про ризик, що люди/компанії в країні зіткнуться з хабарництвом чи іншими корупційними практиками ведення бізнесу, від отримання великих контрактів до повсякденної роботи.

Враховуючи ці дані, організація надала 5 рекомендацій на 2020 рік, які мають допомогти знизити рівень корупції в Україні. Серед них — реформи судової системи та СБУ, впровадження змін задля запобігання політичній корупції та відкритий процес приватизації.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(203) "В Україні суттєво порідшали примусові благодійні внески у школах і садках: оцінка знизилася з близько 70% до 55%. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

В Україні суттєво порідшали примусові благодійні внески у школах і садках: оцінка знизилася з близько 70% до 55%.