15.11.2016

Корупція – одна з головних проблем України, яка постійно перебуває в центрі уваги як української, так і міжнародної спільноти.

Темпи та ефективність цієї боротьби є повільними – від 2013 р. позиція України в рейтингу за Індексом сприйняття корупції Transparency International дещо покращилася, піднявшись вгору лише на 14 місць. Нині наша країна посідає 130-е місце, розділивши його із такими країнами, як Нікарагуа та Камерун.

Центр економічної стратегії взявся дослідити, скільки коштує корупція країні.

infograph_corrurtion_ces.jpg

Висновки дослідження наступні:

  • Корупція однозначно гальмує темпи економічного зростання країни, робить її громадян біднішими, а економіку менш продуктивною, а також стримує розвиток підприємств.
  • У корумпованих країнах неефективними є державні витрати: зокрема, там менше витрачають на освіту та медицину, але більше – на військові проекти (які, своєю чергою, уповільнюють зростання ВВП).
  • У корумпованих країнах є меншими надходження до бюджету, що відбувається, зокрема, через ухилення від сплати податків. В Україні 62% підприємств ухиляються від сплати податків, причому майже половина із них дає хабарі.
  • Корумповані країни залучають менше приватних інвестицій через вищі ризики та вищу вартість капіталу.
  • Від корупції страждає якість управління державою – замість витрачати час на вирішення суспільних проблем, службовці вишукують можливості збагатитися.
  • Одним із найвагоміших наслідків корупції є зменшення ефективності економіки – наприклад, через зростання вартості капіталу чи зменшення його продуктивності.
  • Корупція стримує розвиток державних інститутів (особливо у менш розвинутих країнах), оскільки корумпована влада зацікавлена саме в цьому; а це, своєю чергою, теж негативно впливає на економічний розвиток.

Докладніше читайте у доданих файлах.