Звинувачення в бік керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького стало викликом новоствореним правоохоронним органам. Водночас, це можливість для НАБУ, САП та ГПУ продемонструвати незаангажованість, незалежність, відданість духу і букві закону та здатність розслідувати складні справи без штучного затягування. ТІ Україна закликає сторони забезпечити юридичну чистоту процесу розслідування та утриматися від політизації.

Transparency International Україна уважно стежить за перебігом подій довкола заступника Генерального прокурора-керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Витік конфіденційної інформації, тиск на суддів і підбурювання свідків до неправдивих свідчень є, очевидно, неприпустимими діями для керівника антикорупційного органу. Тому, перед тим як робити деталі розслідування відносно Назара Холодницького надбанням громадськості, вважаємо, що ГПУ та НАБУ зобов’язані були спершу отримати дійсно вагомі докази. Якщо такі докази вини керівника САП справді є, це повинно допомогти Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів (КДКП) провести перевірку його дій без необґрунтованих зволікань.

Водночас, ми закликаємо як членів КДКП так і співробітників ГПУ, які ведуть провадження відносно Назара Холодницького, дотримуватися юридичної чистоти процесу. В іншому випадку, розслідування справи нинішнього керівника САП буде сприйнято українським суспільством та міжнародними партнерами як прояв міжвідомчої боротьби, політизації антикорупційних органів та їхньої незрілості. Вже зараз політики чиї інтереси в різний час стали об’єктом розслідування САП-НАБУ використовують цю ситуацію для дискредитації всієї антикорупційної реформи, яка розпочалася після Революції Гідності. “Справу Холодницького” намагаються видати за доказ марності зусиль з розбудови антикорупційної інфраструктури загалом і створення Антикорупційного суду зокрема.

Переконані, що, навпаки, з цієї ситуації НАБУ-САП-ГПУ повинні вийти сильнішими. Об’єктивний розгляд ситуації в КДКП та розслідування кримінального провадження повинні довести спроможність антикорупційних органів до самоочищення. Висловлюємо сподівання, що факт розслідування не вплине на конструктивність співпраці між прокурорами САП та детективами НАБУ.