Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) вимагає чесного та неупередженого розгляду справи проти високопосадовців Міністерства оборони України, які підозрюються у корупції. Якщо правоохоронні органи нададуть суду переконливі докази корупційних злочинів, чиновники, задіяні у схемах, не повинні уникнути справедливого покарання. НАКО є спільною ініціативою Transparency International Defence and Security (Британія) та українського відділення Transparency International.

Сьогодні, 11 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) затримали високопосадовців Міністерства оборони України. Вони підозрюються у розкраданні державних коштів на суму понад 149 млн грн. За повідомленням НАБУ, йдеться про правопорушення, пов’язані із держзакупівлями палива для спецтехніки. Замовник та постачальник безпідставно вносили зміни до договорів про закупівлі й збільшили ціну за одиницю товару на 16% від початкової вартості.

Представники моніторингового порталу «Дозорро» знайшли у Віснику державних закупівель інформацію, що підтверджує факт закупівлі Міноборони пального у приватної компанії «Трейд Коммодіті». Оскільки закупівлі здійснювалися до того, як на державному рівні була запущена система електронних державних закупівель Prozorro, то ні протоколів розкриття закупівель, ні відомостей про додаткові угоди до цієї закупівлі громадськості не відомі. Згідно з базою даних про закупівлі z.texty.org.ua, за 2015-2016 роки сума укладених договорів між Міноборони та «Трейд Коммодіті» сягає 2 млрд. грн.

«На сьогоднішній день справи проти високопосадовців, підозрюваних у корупції, потрапляючи у суди, зазвичай там розсипаються. Суд обирає запобіжний захід, але підсудний вносить грошову заставу і виходить на волю. А згодом суд виправдовує корупціонерів. Тому Україні потрібен антикорупційний суд для розгляду таких справ. А поки його не утворили, ми будемо пильно стежити, щоб чиновники із Міноборони не уникнули покарання, якщо їхня провина буде доведена»,  наголосила голова Секретаріату НАКО Олена Трегуб.

НАКО вже запропонував низку рекомендацій, покликаних знизити корупційні ризики в оборонному секторі, зокрема й при закупівлях Міноборони. Комітет продовжує працювати над виявленням корупційних загроз і закликає представників влади активніше впроваджувати вже надані рекомендації, щоб уникнути реалізації злочинних схем у майбутньому. Окрім того, НАКО спільно із «Дозорро» закликають громадськість активно моніторити та аналізувати закупівлі Міноборони, які були здійснені у період збройної агресії проти України.

Завантажити прес-реліз