Короткий опис справи

14 серпня 2019 року НАБУ і СБУ затримали колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака і його помічника Ігоря Овдієнка за вимагання 1,1 млн дол. хабаря. Одразу після отримання цих коштів посадовця та його помічника затримали.

Склад судової колегії 

В.В. Маслов, І.Л. Строгий, Л.М. Федорак

Правова кваліфікація

ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою); 

ч. 2 ст. 15 (закінчений замах на злочин);

ч. 4 ст. 27 (підбурювач — особа, яка умовлянням, підкупом, погрозою, примусом або іншим чином схилила іншого співучасника до вчинення злочину);

ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, або вчинені організованою групою осіб чи її учасником); 

ч. 2 ст. 15 (закінчений замах на злочин).

Хронологія розгляду справи

15 серпня 2019 року — вручено повідомлення про підозру.

16 серпня 2019 року — Деснянський районний суд Чернігова обрав Юрію Гримчаку запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з можливістю внесення 6 млн грн застави.

11 грудня 2019 року — слідчий суддя ВАКС змінив запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт з можливістю 4 млн грн застави “помічникові” Овдієнку.

19 грудня 2019 року — слідчий суддя залишив запобіжний захід Юрію Гримчаку, зменшивши  розмір застави до 2 млн грн.

30 січня 2020 року — ВАКС змінив Юрію Гримчаку запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт, а 9 квітня 2020 року — на нічний арешт з 22:00 до 6:00.

22 травня 2020 року — обвинувальний акт скеровано до ВАКС.

1 червня 2020 року — перше засідання з розгляду по суті справи у Вищому антикорупційному суді.

8 вересня 2020 року колегія суддів ВАКС ухвалила рішення про зупинення судового провадження щодо ймовірного співучасника колишнього заступника міністра.

Таке рішення судді ухвалили після неодноразової неявки обвинуваченого до суду внаслідок перебування на лікуванні. Судове провадження зупинили до одужання обвинуваченого.

Стадія розгляду

судовий розгляд

Довідково

У липні 2020 року ТІ Україна за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні розпочала моніторинг справ Вищого антикорупційного суду. Цілі цього піврічного проєкту — підвищити ефективність роботи ВАКС, виявити сильні та слабкі сторони його діяльності та антикорупційної інфраструктури в цілому.

Юристи ТІ Україна відібрали для моніторингу кримінальні провадження, які охоплюють всіх суддів ВАКС. Ця справа — одна з них.