За версією слідства, в грудні 2012 посадовці “Енергоатому” завищили ціни при закупівлі продукції виробництва “Електрощиту” через посередництво ТОВ “Арстрейд” та ТОВ “Платинум Систем”. 

Орієнтовно у березні 2012 року невстановлені службові особи “Електрощиту”, ПрАТ “Уніс-Центр” та ТОВ “Арстрейд” нібито змовились з невстановленими службовими особами з “Енергоатому” з метою незаконного заволодіння коштами державного підприємства. Схема полягала у тому, щоб визначити “Електрощит” виробником у документації конкурсних торгів, штучно завищити вартість технологічного обладнання та забезпечення перемоги ПрАТ “Уніс-Центр” чи ТОВ “Арстрейд” у конкурсних торгах.

Щоб документально прикрити суттєве завищення ціни обладнання та мати можливість вивести коштів у тіньовий обіг з подальшим переведенням їх у готівку, були залучені пов’язані підприємства з ознаками фіктивності — ТОВ “Ремтех-Проект” та ТОВ “Платинум Систем”.

За результатами проведення торгів переможцем визначено ТОВ “Арстрейд” і ПрАТ “Уніс-Центр” з якими було укладено договори про поставку обладнання на адресу “Енергоатому”.

Внаслідок вищевказаних дій, посадовці незаконно заволоділи 27 940 176,87 грн, які становили різницю у реальній вартості поставленого обладнання та вартості його реалізації.

 

Сума матеріальної шкоди

27 940 176,87 грн

Правова кваліфікація

– ч.5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК (7 осіб),

– ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК (3 особи),

– ч. 5 ст. 191 КК (1 особа).

Стадія

Відкрито кримінальне провадження за двома судовими справами: 

1) підготовче провадження — справа № 991/4163/20 (4 обвинувачених) — Самоткал Е.В. (президент DARA Group), Костянецька С.В. (ексбухгалтера ТОВ «Уніс-Центр» і ТОВ «Арстрейд»), Костянецький А.Г. (син ексбухгалтера), Дмитренок Ю. (директора корпорації «ХЕЗ-Елетекс-С»)

2) судовий розгляд — справа № 761/35760/19 (7 обвинувачених) — Кім В.В. (гендиректор Енергоатома), Кім. А.В. (син гендиректора), Юркевич С.Р., Богатчук В.А., Лисенко Д., Масолобов О., Рибак О.