Короткий опис справи

6 березня 2019 року САП, ГПУ і СБУ затримали заступника голови Держводагентства Павла Гвозденка на отриманні 8 тис. доларів неправомірної вигоди.

За версією слідства, він вимагав та одержав цю суму за забезпечення укладення між ТОВ «Агроленд Україна» та Ірпінським міжрайонним управлінням водного господарства договору на біологічну меліорацію Бучанського водосховища.

Склад судової колегії

Головуюча суддя Гавриленко Т.Г., судді Танасевич О.В. та  Сікора К.О.

Правова кваліфікація

Гвозденку П.В. інкримінується ч. 4 ст. 368 КК України, одержання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди у великому розмірі.

Хронологія розгляду справи

6 березня 2019 року САП, ГПУ і СБУ затримали Гвозденка за підозрою в отриманні 8 тис. доларів хабаря.

7 березня 2019 року — Обшуки за місцем проживання та роботи підозрюваного. 

Цього ж дня Солом’янський районний суд Києва заарештував посадовця на 2 місяці з альтернативою застави 250 тис. гривень.
13 березня 2019 року — Суд відсторонив Гвозденка від посади у зв’язку з повідомленням про підозру. Строк дії останньої ухвали про відсторонення від посади сплив 2 грудня 2019 року.

19 березня 2019 року — Солом’янський райсуд Києва наклав арешт на автомобіль Porsche Cayenne, який належав підозрюваному. Він продав його після викриття у злочині.

5 червня 2019 року — Гвозденку повернули закордонні паспорти й скасували заборону без дозволу залишати місце проживання.

13 серпня 2019 року — Суд скасував арешт автомобіля Porsche Cayenne.

6 грудня 2019 року — Вищий антикорупційний суд відновив на посаді заступника голови Держводагентства і продовжив досудове розслідування до 6 березня 2020 року.

7 лютого 2020 року — ВАКС залишив підозрюваного без процесуальних обов’язків.

5 березня 2020 року — НАБУ та САП завершили розслідування.

18 травня 2020 року — САП скерувала провадження до ВАКС

25 травня 2020 року — Прокурор САП під час підготовчого засідання просив суд відсторонити обвинуваченого від посади. Суд не задовольнив його прохання.

16 липня 2020 року Антикорсуд розпочав розгляд цієї справи по суті, однак відклав засідання до 7 серпня за клопотанням сторони захисту.

Стадія розгляду

Судовий розгляд

 

Довідково

У липні 2020 року ТІ Україна за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні розпочала моніторинг справ Вищого антикорупційного суду. Цілі цього піврічного проєкту — підвищити ефективність роботи ВАКС, виявити сильні та слабкі сторони його діяльності та антикорупційної інфраструктури в цілому.

Юристи ТІ Україна відібрали для моніторингу кримінальні провадження, які охоплюють всіх суддів ВАКС. Ця справа — одна з них.