12 травня Вищий антикорупційний суд виніс обвинувальний вирок, засудивши громадянина Молдови Сергія Неруха за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі,  якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище) до 5 років позбавлення волі з застосуванням спеціальної конфіскації у сумі 75 тисяч доларів США.

Нагадаємо деталі справи.

30 листопада 2016 року був арештований корабель, на якому було 3 тисячі тонн соди з Кримського содового заводу Фірташа. Судно «Sky Moon» під прапором Танзанії везло товар із окупованого Криму до Молдови начебто з порушеннями правил в’їзду і митного контролю.

Громадянин Молдови Сергій Нерух (на той час власник соди) обвинувачується у наданні 75 тисяч доларів США неправомірної вигоди за вирішення питання зняття арештів з соди та судна військовому прокурору Південного регіону України Якубовському. 

26 грудня 2016-го Нерух провів в Одесі відповідну розмову з прокурором. Вже  через три дні в Києві в ресторані «Шутерс» Якубовський віддав Неруху підроблені судові рішення про скасування арештів, а той нібито поклав у папку гроші. Прокурор добровільно видав слідству гроші, а Неруха затримали.

Загалом позиція Неруха та його адвокатів полягала у тому, що з боку правоохоронців була провокація злочину, а ще захист наголошував, що номери купюр, на яких знайшли відбитки пальців та які передали на експертизу, не були переписані. І саме тому невідомо, про які саме гроші йдеться — про ті, що передавались, чи про ті, що вилучили у Неруха при затриманні.

Як бачимо, такі аргументи захисту виявилися недостатніми для ВАКС, і колегія  у складі суддів Шкодіна, Коліуш та Задорожної винесла обвинувальний вирок.