Саме тому ТІ Україна підтримує НАЗК у їхній палкій дискусії із суддівським корпусом.

Агентство з питань запобігання корупції представило проєкт Антикорупційної стратегії. Розділ “Справедливий суд” окреслює вкрай актуальні проблеми та передбачає низку змін у судовій системі, які, природньо, не подобаються зокрема Вищій раді правосуддя.

Прописані завдання та результати відповідають як взятим міжнародним зобов’язанням України, так і очікуванням українців. Вони не передбачають втручання в незалежність судової влади чи порушення Конституції, на чому наполягає ВРП.

Агентство діє в рамках свого мандату. Мало того, вони працюють на підвищення доброчесності суддівського корпусу та його незалежності задля здійснення справедливого правосуддя.

Згідно з Дослідженням стану корупції, несправедливість в системі правосуддя входить до топ-5 проблем України. 86% українців вважають її дуже або скоріше серйозною. Частота корупційних практик при відносинах населення з судами лише підвищилась. Підприємці та експерти розділяють це сприйняття поширеності корупції в судах (3,97 та 3,98 бали відповідно).

Система справедливого правосуддя грає одну з ключових ролей в очищенні країни від корупції, залученні інвестицій, покращенні інвестклімату. Наразі ми маємо високий рівень сприйняття корупції та низький рівень рівнем довіри до суду. Не можна роблячи одне і те ж, очікувати іншого результату. Час провести справжню судову реформу”, – зазначив виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

ТІ Україна неодноразово вносила такі рекомендації задля прогресу в Індексі сприйняття корупції (СРІ). Утім вони так і не були реалізовані повністю. 

Ми не побачили нової процедури призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, максимально ефективного очищення системи від недоброчесних суддів на всіх рівнях, залучення до цього процесу громадськості та міжнародних експертів.

Державі не варто очікувати суттєвого покращення Індексу, якщо ситуація у судовій гілці залишиться такою, як є. Та атака, яка йде від нереформованої судової системи, тільки доводить актуальність проблем, піднятих НАЗК в Антикорупційній стратегії. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(174) "Не можна роблячи одне і те ж, очікувати іншого результату. Час провести справжню судову реформу" ["quote_author"]=> string(0) "" }

Не можна роблячи одне і те ж, очікувати іншого результату. Час провести справжню судову реформу