18 серпня Вищий антикорупційний суд закрив провадження щодо можливого недостовірного декларування ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Це одне з двох розслідувань НАБУ-САП, що стосуються експосадовця.

Цю інформацію підтвердила керівниця відділу комунікацій ВАКС Олеся Чемерис.

За даними слідства, у 2015 році Омелян нібито набув у власність активи, вартість яких значно перевищує його доходи. Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та 90 тис. дол. і 25 тис. євро готівки. 

Водночас детективи наполягали, що ексчиновник вніс недостовірні відомості до декларацій. Так, в е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 – понад 8,024 млн грн.

Колишньому міністру інкримінували ст. 368-2 (незаконне збагачення) та ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України. Після рішення Конституційного суду справу в частині незаконного обвинувачення було закрито. 

Антикорсуд слухав цю справу лише за ст. 366-1.

Це нетяжкий злочин, за який передбачено покарання у вигляді штрафу, громадських робіт або позбавлення волі до двох років. Від можливого вчинення злочину минуло понад три роки. Терміни давності у цій справі спливли. Матеріали потрапили до ВАКС восени 2019-го. Тож суд по суті мав лише пів року, аби винести вирок. Від квітня закриття цієї справи стало лише питанням часу”, — пояснила Катерина Риженко.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(259) "Терміни давності у цій справі спливли 31 березня. Матеріали потрапили до ВАКС восени 2019-го. Тож суд по суті мав лише пів року, аби винести вирок." ["quote_author"]=> string(31) "Катерина Риженко" }

Терміни давності у цій справі спливли 31 березня. Матеріали потрапили до ВАКС восени 2019-го. Тож суд по суті мав лише пів року, аби винести вирок.

Катерина Риженко

Нагадаємо, навесні ВАКС закрив подібні справи щодо ексочільниць НАЗК Наталі Корчак і Держаудитслужби Лідії Гаврилової.

Так, 4 січня 2017 року детективи НАБУ разом з прокурорами САП почали розслідування не лише щодо декларування, але й імовірного незаконного збагачення головної аудиторки Лідії Гаврилової. Через рік їй повідомили про підозру, в якій ішлося про 10 млн грн.

Розслідувати справу щодо голови НАЗК детективи розпочали у жовтні 2017 року. Слідство стверджувало, що родичка Корчак у 2016 році купила автівку вартістю майже пів мільйона гривень. Однак фактично нею користувалася сама Корчак та її чоловік. У декларації про це не зазначалося.

Джерело: hcac.court.gov.ua