Громадські організації наполягають на проведенні судової реформи та закликають почати з перезавантаження Вищої ради правосуддя, яка є основною перешкодою на шляху до очищення та оновлення судів

У нещодавно оприлюдненому фільмі про рік свого президентства Володимир Зеленський заявив, що судову систему в Україні треба повністю перезавантажити. Хоча в країні є багато чесних та професійних суддів, система працює несправедливо. 

Попередні намагання Президента реформувати органи суддівського врядування не дали результату. У жовтні минулого року Парламент підтримав законопроєкт Президента про повне перезавантаження Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС) та очищення Вищої ради правосуддя (ВРП) від негідних членів. Однак, на жаль, імплементацію закону заблокувала Вища рада правосуддя.

Наразі саме Вища рада правосуддя є органом, який підтримує кругову поруку та є джерелом несправедливості в судовій системі. Замість того, щоб карати недоброчесних суддів, ВРП покриває їх недостойні вчинки та сприяє їх кар’єрному просуванню, тоді як чесні та незалежні судді постійно зазнають утисків з боку ВРП. Чимало питань у громадськості і до доброчесності самих членів ВРП. 

Тому зміни в судовій системі відбудуться лише після того, як крісла членів ВРП займуть чесні фахівці, які мають позитивну репутацію в суспільстві. Ми переконані, що лише оновлена Вища рада правосуддя зможе навести лад у судовій системі, звільнивши нечесних суддів та ініціювавши призначення доброчесних правників на їхні посади.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(227) "Наразі саме Вища рада правосуддя є органом, який підтримує кругову поруку та є джерелом несправедливості в судовій системі." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Наразі саме Вища рада правосуддя є органом, який підтримує кругову поруку та є джерелом несправедливості в судовій системі.

Аби врешті виконати свої передвиборчі обіцянки та гарантувати українцям справедливий суд, Президент має якнайшвидше подати до Верховної Ради законопроєкт про: 

  1. припинення повноважень негідних членів Вищої ради правосуддя за результатами перевірки, проведеної за участі громадськості та міжнародних експертів; 
  2. залучення міжнародних експертів і представників громадськості до процедури добору нових членів ВРП;
  3. запуск конкурсу до ВККС, який буде проводити незалежна комісія з міжнародними експертами у її складі.

Закликаємо Президента не зволікати та не повторювати попередніх помилок, адже без перезавантаження Вищої ради правосуддя інші ініціативи щодо реформи судової влади приречені на провал. Без цього неможливо досягти мети судової реформи, справді позбавити судову систему корупції і свавільних рішень та забезпечити довіру суспільства до судів. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(343) "Закликаємо Президента не зволікати та не повторювати попередніх помилок, адже без перезавантаження Вищої ради правосуддя інші ініціативи щодо реформи судової влади приречені на провал." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Закликаємо Президента не зволікати та не повторювати попередніх помилок, адже без перезавантаження Вищої ради правосуддя інші ініціативи щодо реформи судової влади приречені на провал.

Центр протидії корупції

ВГО “Автомайдан”

Transparency International Ukraine

Фундація DEJURE

Центр політико-правових реформ