Наприкінці січня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт 6537, який може внести зміни в публічні закупівлі територіальних громад. 21 лютого його підтримав профільний комітет, а вже на тижні документ можуть розглянути у сесійній залі. Однак команда ТІ Україна застерігає: законопроєкт порушує принципи закупівель і загрожує новим виведенням з-під правил.

Депутати пропонують:

  • підняти поріг спрощених закупівель до 500 тис. грн для випадків, коли визначений перелік товарів, робіт і послуг купують за кошти місцевого бюджету. У цей перелік увійшли паливо й енергоносії для шкіл, лікарень та інших соцзакладів, підвезення дітей до шкіл і розробка проєктно-кошторисної документації на поточний ремонт.
  • на закупівлях харчів надавати до 10% переваги постачальникам, які зареєстровані в громаді замовника. 

Насамперед ці зміни створять прецедент, коли для окремого типу замовників та переліку товарів, робіт і послуг прописують свої правила з привілеями. Пропоновані зміни дискримінують самих закупівельників: хтось із них повинен буде проводити відкриті торги від 200 тис. грн, тоді як інші — від 500 тис. грн. Надалі такий підхід можуть поширювати й на інші закупівлі, збільшувати перелік товарів, робіт і послуг із винятковими умовами придбання. Тоді як закон існує якраз для того, щоб правила були рівними для всіх.

Крім цього, автори законопроєкту ніяк не обґрунтовують пропозицію надавати 10% цінової переваги підприємцям, які зареєстровані в територіальній громаді замовника. У закупівлях продуктів харчування здебільшого й так беруть участь місцеві постачальники, адже їм простіше й дешевше організувати зберігання та доставку їжі. Така норма порушує базові принципи ЗУ “Про публічні закупівлі” щодо недискримінації і рівного ставлення до бізнесу, а також протирічить доброчесній конкуренції.

Водночас такі преференції для місцевих не допоможуть підвищити якість харчів, на яку подеколи скаржаться замовники. Адже постачальники будуть отримувати перевагу просто на основі своєї адреси реєстрації. Ба більше, подібне нововведення може негативно вплинути на конкуренцію на закупівлях продуктів. Постачальникам стане менш вигідно приходити на аукціони до сусідніх тергромад. 

Також якщо поріг піднімуть одразу до 500 тис. грн, бізнесу буде складніше відстоювати свої права в закупівлях із такою вартістю. Адже спрощені закупівлі не можна оскаржувати.

Зрештою, у законопроєкті зустрічаються й просто юридичні неузгодженості. Наприклад, спрощену закупівлю називають процедурою закупівлі, а вона нею не є — це окремий термін у чинному законі. 

Закупівлі справді потрібно вдосконалювати, і над цим також працює експертна спільнота, включно з фахівцями ТІ Україна. Однак нові норми повинні покращувати сферу і залишати правила рівними для всіх. Закликаємо народних депутатів не підтримувати законопроєкт 6537.