Із початком війни правила публічних закупівель змінилися. Замовникам дозволили купувати все необхідне напряму, а інформацію про низку тендерів на Prozorro приховали.

Продовжувати закупівлі критично важливо. Державі потрібні постачальники, щоб вона могла виконувати свої функції: забезпечувати наші війська та тил, зокрема школи, лікарні, адміністративні й соціальні заклади. Тоді як для підприємців це можливість і далі продавати.

Наприкінці березня ДП “Прозорро” провело опитування серед бізнесів, щоб дізнатися, як вони зараз працюють із державними замовниками:

  • Загалом роботу продовжують 47% опитаних бізнесів, ще 12% — планують відновити її найближчим часом.
  • Із державними замовниками продовжують працювати 58% підприємців. Водночас половина опитаних робить це в відчутно менших обсягах.
  • 25% опитаних компаній вже змінили або планують змінити фокус свого бізнесу, щоб більше відповідати потребам воєнного часу.
  • 45% підприємців підтримують дозвіл купувати все необхідне за прямими договорами під час воєнного стану. Водночас, їм стало важче шукати покупців. Тож половина опитаних відзначила, що повернення конкурентних спрощених закупівель допоможе отримувати нові замовлення.

Частина опитаних підприємців зазначила, що зараз у закупівлях для них вкрай важлива передоплата. Також лунали пропозиції відновити конкурентні закупівлі там, де це можливо, і спростити їх: скоротити терміни та зменшити кількість потрібних документів.

Повністю результати дослідження — за посиланням.