У Києві дали початок навчальному курсу “Публічні контракти та громадський моніторинг”. Навчальна програма розміщена на платформі “Відкритий університет Майдану”. Програма курсу допоможе опанувати роботу з даними систем ProZorro, DOZORRO, eData, Youcontrol та інші.

Також онлайн-студентів озброять юридичними знаннями, які допоможуть впливати на те, наскільки ефективно витрачають бюджетні кошти. Слухати лекції можна вже з 1 червня 2017 року. Вже попередньо зареєструвалися понад дві сотні слухачів. Долучитися ще можна за посиланням.

Під час презентації виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин пояснив, чому самої лише прозорості в реформі публічних закупівель недостатньо: “Є класична формула ефективності. Це відкритість плюс участь. Система ProZorro гарантує перший компонент. Але без громадської участі відкритість буде лише частиною успіху. Надзвичайно важливо дати механізми, як цим користуватися. Чим більше людей буде задіяно до контролю, тим більше ефективною буде система. Навчайтеся! Ми хочемо охопити всю країну мережею людей, за допомогою яких зробимо систему громадського моніторингу максимально ефективною”.

Керівник проекту USAID/UK Aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугахКарлос А. Гуерреро додав: “Виконання ролі суспільного нагляду не є простим. Це вимагає певних компетенцій, вимагає знань, вмінь, навичок, досвіду для того, щоб це ефективно робити. Погляньте на назву цього курсу – вона про все говорить! Галузь, яка ще донедавна була прихованою від громадськості сьогодні стає відкритою і такою, яку можуть бачити всі. Кожен може реально зіграти роль у промоції відкритості, прозорості, підзвітності і боротьби з корупцією.”

Директор департаменту публічних закупівель МЕРТ Олександр Стародубцев зауважив, що розраховує, що навчання допоможе змінити мотивацію тих, хто цікавиться як витрачаються публічні кошти, на позитивну : “Ми можемо контролювати і моніторити закупівлі з ціллю покарання або з ціллю допомоги. І це абсолютно різні мотиви. Люди дивляться у дуже відкриті данні і починають всіх сварити замість того, щоб глибше розбиратися і допомагати. Саме в цьому ідеологічна роль цього курсу. Він має допомагати розбиратися і далі допомагати всім сторонам”.

Водночас, головний редактор видання “Наші гроші” Олексій Шалайський висловив сподівання, що цей курс стане лише першим кроком для тих, хто в майбутньому зможе професійно моніторити публічні закупівлі: Ми долучилися до цього проекту, спробувавши в півгодини вкласти наш шестирічний досвід моніторингу публічних закупівель. Зараз реально корупціонерам стало складніше. Бо з’явилося ProZorro, а суспільство і бізнес перестали боятися розповідати про корупцію. Коли бізнес хоче розповісти про корупцію, він хоче спілкуватися з людьми, які розуміють проблематику. Хотілося б, щоб серед людей, які моніторять публічні закупівлі було кілька десятків хороших фахівців, які заглиблюються в складні кейси. Цей курс наближує нас до цього.

Співкоординатор Відкритого університету Майдану Остап Стасів пояснив місію онлайн-навчання для розвитку громадського активізму:Проблема в тому, що багато людей досі не повірили в те, що вони є власниками цієї держави. Більшість досі не зрозуміла, що освіта єдиний інструмент зміни мислення людини. Зараз ключова річ допомогти українцям навчитися вчитися. Сподіваюся онлайн освіта надихне багатьох людей взяти відповідальність на себе і повірити, що нічого неможливого немає.

Заступник керівника  Проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» Олександр Шатковський розповів про зміст самого курсу: “Той, хто успішно пройде курс, здасть тест – отримає сертифікат, що трохи формалізує витрачені зусилля слухача. Левова частина курсу присвячена закупівлям. Але там є свіжа інформація з приводу доступу до публічної інформації, антикорупційних органів і організацій, з приводу статусу комунального майна і бюджету. Як громада може впливати на те, що купувати і витрачати гроші не на нові меблі мера, а на дитячий майданчик”.