Громадські організації Автомайдан, Центр протидії корупції, Фундація DEJURE та Трансперенсі Інтернешнл Україна проаналізували кандидатів до Вищої ради правосуддя, які подалися на конкурс за квотою президента Зеленського та дійшли до фінальної стадії конкурсу.

Ідеться про 48 кандидатів, які 31 липня, 1 та 2 серпня пройдуть співбесіди. Потім комісія рекомендує кількох кандидатів президенту, серед яких він обере двох нових членів ВРП. 

Загалом громадські організації поділили претендентів на три групи: 

Примітно, що до ВРП подалися судді та адвокати, екс-кандидати до Антикорупційного суду, викривачі корупції в судовій системі, народний депутат, слідчий і детектив НАБУ.

Оцінюючи кандидатів, експерти використали низку індикаторів, які можуть свідчити про їхню упередженість або недоброчесність. Зокрема це причетність до кримінальних правопорушень, порушення прав людини та сумнівних рішень чи дій, невідповідність стилю життя задекларованим доходам, незрозуміле походження статків, причетність до некримінальних корупційних правопорушень, зв’язок з політичними партіями (рухами) бо політиками чи антиукраїнські настрої, а також недотримання норм професійної етики у статусі особи, на яку розповсюджуються такі норми.

Громадські організації закликають президента Володимира Зеленського призначити на посади членів Вищої ради правосуддя лише тих кандидатів, щодо яких не виявлено жодної негативної інформації. 

Крім того, ми звертаємося до майбутніх депутатів з вимогою ухвалити закон про оновлення всього складу ВРП, залучивши до цього процесу міжнародних експертів та громадськість. Адже навіть два нових доброчесних кандидати серед 14 старих політичних призначенців – це лише крапля в морі. Без повного оновлення складу ВРП цей конкурс лише частково оновить його склад.

Нагадаємо, 10 червня президент Володимир Зеленський оголосив конкурс на посаду двох нових членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Це орган, який відповідає за формування суддівського корпусу, заміну місця роботи суддів та забезпечення незалежності судової влади. 

Саме ВРП мала здійснити очищення суддівської системи. Однак через політичні призначення замість суддівського самоврядування орган нерідко займався покаранням неугодних владі та покриттям покірних. 

Наголошуємо, що за відсутності вичерпних пояснень з боку кандидатів ці ознаки виключають можливість їхнього призначення на посаду суддів Вищого вищої ради правосуддя.

Водночас запрошуємо кандидатів оприлюднити документи, які б спростували висновки експертів громадських організацій, або надсилати таку інформацію на електронну скриньку [email protected].